NA KLIMAVIM NOGAMA

Kajin otkrio vlasničke igrice oko Mirne Rovinj

03.03.2014 u 17:22

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin komentirao je na konferenciji za novinare najavu o osnivanju nove tvrtke Mirna Rovinj d.o.o. ocijenivši da je to 'potez očajnika'. Naime, kako je bilo priopćeno iz Uprave Mirne, kroz model radničkog dioničarstva zaposlenici bi kao većinski vlasnici, zajedno s Upravom Mirne i Genezom, pokušali sačuvati radna mjesta i proizvodnju. Iako su na Zboru radnika Mirnini zaposlenici prihvatili ponudu, Kajin smatra da u ovom slučaju radničko dioničarstvo stoji na klimavim nogama i da su Mirnini radnici na krajnje skliskom terenu

'Mirna mora nastaviti poslovati, ali ove je vlasničke igre mogu skupo koštati, a i radnike', kazao je Kajin.

'Geneza je pri Trgovačkom sudu osnovala tvrtku Mirna Rovinj s temeljnim kapitalom od 50 tisuća kuna i svakom radniku ponudila udio od 200 kuna. Tako je trebalo postupiti prije godinu, dvije.

U Genezi su pokušali preuzeti Mirnu d.d. bez ijedne kune, a tu nisu samo poslovne zgrade u Rovinju, nego i brend, nova hladnjača, skladišta, škver i potpuno neopterećene nekretnine u Loboriki kraj Pule. Tamo je nekoliko milijuna eura vrijednosti', kazao je saborski zastupnik Damir Kajin.

Napominje da sudbina dioničkog društva Mirne, koja je ide prema stečaju, prijeti i Mirni ribolov, a kreće se u formiranje i treće tvrtke. 'Krv bih svoju dao kad bi Mirna zaista bila u rukama zaposlenika', rekao je Kajin istaknuvši da što se tiče radničkog dioničarstva, smatra da je to krajnje sklizak teren i da stoji na klimavim nogama, odnosno da Ministarstvo financija i Podravka drže ključeve oporavka Mirne.

Kajin se osvrnuo i na prijedlog da sjedište Istarske županije bude prebačeno iz Pazina u Pulu istaknuvši da Pula time ne dobiva ništa, a da Pazin gubi jako mnogo, ponajprije status velikog grada.

'Pazin od demokratskih promjena 1991. nije dobio ništa. Industrija je desetkovana, županijsko sjedište nije nikad zaživjelo, a uskoro ostaje i bez brojnih Ureda državne uprave. Pula neće time dobiti ništa, a Pazin će izgubiti jako puno, prvenstveno status velikog grada. Zašto IDS bježi od onog što je trebao napraviti? Činjenica je da će se Skupština Istarske županije podijeliti oko tog pitanja, ali i da će to politikantstvo dovesti i do podjele unutar Istre, odnosno kontinentalne i južne Istre, što ne može biti nikome interes', zaključio je Kajin pojasnivši zašto smatra da stranka koja je prijedlog dala u Saborsku proceduru je izbjegla staviti ga i na raspravu pred vijećnike Skupštine Istarske županije.