UZ PODRŠKU SDP-A

Kajin objavio kandidaturu za istarskog župana

03.01.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Damir Kajin objavio je danas u Puli kandidaturu za istarskog župana. Kajinovu kandidaturu podržale su županijske organizacije SDP-a i HSU-a, dok je podrška HNS-a i predstavnika nacionalnih manjina izostala

'Nismo htjeli nekome dati unaprijed 'bianco' podršku, a da prethodno nemamo dogovoren zajednički program. Smatramo da bi to bilo neozbiljno. Došli smo do faze kad nastavljamo pregovore s Damirom Kajinom i SDP-om, ali isto tako i s IDS-om', pojasnio je za tportal suzdržanost istarskog HNS-a predsjednik županijske organizacije Veljko Ivančić. Kako kaže, inzistirat će se prvenstveno na programu, a s kime će potom istarski HNS ići u koaliciju, iskristalizirat će se do kraja siječnja.

HSU Istarske županije, doduše, još nije službeno donio odluku, no kažu, to je još samo tehnička formalnost.

'Podržavamo promjene, ali odluku hoćemo li podržati Kajina donijet ćemo nakon sastanka naših tijela, odnosno takvu odluku treba donijeti županijski Odbor stranke, a to još nismo stigli odraditi', izjavio je predsjednik istarskog ogranka HSU-a Radovan Cvek koji je nazočio Kajinovoj i SDP-ovoj konferenciji za novinare.


No, zato u SDP-u nemaju dilema – danas su i službeno poduprli kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana.

Damir Kajin utjelovljuje srž one pozitivne politike IDS-a koja je uvijek bila bliska SDP-u, a to su ljubav prema Istri i želja za njenim razvojem. On je kandidat koji neprestano komunicira s ljudima, zna probleme građana i nije se od njih udaljio, ostao je pri narodu i s narodom', kazala je županijska povjerenica SDP-a Ada Damjanac. Istaknula je kako je današnji datum i simboličan jer, kako kaže, 3. siječnja 2000. godine dogodile su se demokratske promjene, a sa 3. siječnja 2013. u Istri počinju promjene.

'Do izbora ima manje od pet mjeseci, a već se sada vidi da je Istra zrela za promjene. Vlast vraćamo narodu', kazao je Kajin istaknuvši da će ponuditi građanima politiku jednakih šansi te da ovim danom počinje, kako veli, novo istarsko proljeće.

Kajin će i dalje živjeti vrijednosti IDS-a, a oni koje sam učlanjivao u stranku mogu me i izbaciti ako žele. Moja savjest je mirna. Napustio sam Jakovčića i njegove pobočnike jer nisam mogao više šutjeti i gledati što rade’, kaže Kajin, odgovarajući na pitanje hoće li sam istupiti iz IDS-a.

'Kad postanem župan, bio bih najsretniji da mogu ustupiti saborski mandat Adi Damjanac, ali logično je da mandat pripada IDS-u i Jakovčić se može vratiti u saborske klupe jer ne vjerujem da će proći u Europskom parlamentu’, kazao je odgovarajući pak na pitanje kani li vratiti IDS-u saborski mandat.