gorko priznanje

Kadirov potvrdio da su u Hersonu poginula 23 čečenska vojnika

27.10.2022 u 23:59

Bionic
Reading

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u četvrtak je objavio da su u ukrajinskom topničkom napadu ovog tjedna poginula 23 njegova vojnika, a još 58 ih je ranjeno

Incident se dogodio u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, koja je pod ruskom okupacijom, potvrdio je Kadirov u objavi na Telegramu.

“Sve operacije spašavanja su završene i postoji konačan popis - 23 vojnika su poginula, a 58 ih je ranjeno”, rekao je Kadirov.

Reuters ovu objavu Kadirova ocjenjuje kao neobičnu, s obzirom da su od početka rata u Ukrajini proruske snage rijetko priznavale velike gubitke na bojnom polju.

"Da, naši gubici u ranim jutarnjim satima tog dana bili su veliki, ali Čečeni sudjeluju u džihadu (...) i ako im je suđeno da poginu u svetom ratu, to je čast i velika radost za svakog istinskog muslimana", rekao je.

Ustvrdio je i da su nakon tog napada čečenske snage u osvetničkom napadu ubile oko 70 Ukrajinaca. Reuters trenutno nije mogao potvrditi te tvrdnje.

Inače, u utorak su ukrajinski izvori objavili da je kod Hersona pod topničkim napadima poginulo više od stotinu čečenskih vojnika.

  • +16
Evakuacija iz Hersona Izvor: Profimedia / Autor: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Čečenski vojnici bili su smješteni u školi u selu na drugoj obali rijeke Dnjepar nakon povlačenja iz Hersona te su putem fotografija na društvenim mrežama sami otkrili gdje se nalaze, objavljeno je.

I oporbeni čečenski Telegram kanal 1Adat je objavio da su pripadnici kadirovske pukovnije, koji su bili smješteni u školi, granatirani te da ih je oko stotinu poginulo.