potpredsjednica DIP-a

'Kada bi se doslovno primjenjivao Zakon o izboru predsjednika, promatrača ne bi bilo'

21.12.2019 u 11:34

Bionic
Reading

O izbornoj šutnji i izborima za predsjednika RH koji se održavaju u nedjelju za N1 televiziju govorila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić

Za Zakon o izboru predsjednika RH Fabijančić-Križanić rekla je kako je riječ o zakonu koji je na snazi od 1992. te da je podnormiran, odnosno da ne predviđa puno situacija.

'Recimo, u tom zakonu nema odredbe o promatračima. Kada bi DIP strogo primjenjivao zakon, promatrača uopće ne bi bilo. Ali mislim da smo dosegli visoke standarde u izbornim procesima, DIP je donio obvezatnu uputu, koja ima snagu zakona, a koja je predvidjela mogućnost promatrača i sve ono što je vezano za promatranje izbora', rekla je potpredsjednica DIP-a za N1.

Komentirala je i upozorenje GONG-a koji smatra da je upitna neutralnost organizacije izbora u inozemstvu. Naime, tamo se izbori održavaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima a organizira ih izvršna vlast, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, pa GONG smatra da je upitna neutralnost organizacije izbora.

Fabijančić-Križanić rekla je kako je takvo organiziranje izbora ustavna kategorija te da se oni ne mogu organizirati nigdje drugdje nego u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Na konstataciju voditeljice da za kršenje izborne šutnje, kada kandidati ne smiju predstavljati svoje programe niti pozivati birače da glasaju za njih, ne postoje sankcije potpredsjednica DIP-a odgovorila je potvrdno te je naglasila kako je to jedan od izbornih instituta koji 'naprosto vrišti da se ujednači na svim vrstama izbora'.

'Najsvježiji izborni zakon je Zakon o izboru predstavnika i vijeća nacionalnih manjina, on institut izborne šutnje uopće nema. To je bila glavna misao vodilja DIP-a kada smo izradili prijedlog jedinstvenog izbornog zakona. DIP nije predlagatelj pa smo prijedlog dostavili Ministarstvu uprave - na proljeće će biti dvije godine da smo im to dostavili. Ništa se nije dogodilo', rekla je Fabijančić-Križanec.