VUČIĆ KOSOVSKIM SRBIMA

'Kad se ohlade glave svih nas, morat ćemo se udružiti'

13.05.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Srbijanski potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić nije u nedjelju uspio dobiti većinsku potporu kosovskih Srba za primjenu bruxelleskog sporazuma s Prištinom od 19. travnja, ali je, unatoč podijeljenim mišljenjima i stajalištima, uvjeren da će državno vodstvo naći zajednički jezik sa svojim sunarodnjacima na Kosovu, prenosi u ponedjeljak beogradski tisak

U izvješćima o jučerašnjem posjetu Vučića sjeveru Kosova, okončanom kasno navečer, vidna je suzdržanost u ocjenama o napretku dijaloga državnog vodstva s političkim vođama kosovskih Srba, ali svi mediji prenose Vučićevu izjavu pred zastupnicima srpskih općina sjevera Kosova da 'bruxelleski sporazum podrazumijeva bolne i teške stvari' te da će ih proći zajedno.

'Kad se ohlade glave svih nas, morat ćemo se udružiti, raditi zajedno, jer jedni bez drugih ne možemo ništa', naglasio je Vučić i poručio zastupnicima kako nitko ne misli da kosovski Srbi trebaju biti Kosovari ili Albanci, ali da Srbija u aktualnoj situaciji nije mogla postići više.

'Bolje od ovoga Srbija nije mogla. Naša zemlja je iscrpljena, gospodarski razorena, djeca odlaze u inozemstvo iz svakog dijela Srbije, svake godine gubimo po jedan grad, jedan sjever Kosova. Ovo je prilika da jednostavno postanemo samo isti kao i svi drugi, da imamo jednaku šansu da budemo pristojna zemlja', navode mediji Vučićeve poruke Srbima na sjeveru Kosova.

Osim poruka da sporazumom 'ne treba plašiti narod' niti ga navoditi na pogrešne zaključke, Vučić je istaknuo da za sigurnost srpske zajednice na Kosovu "postoje pisana jamstva NATO-a". 'Ne mislim da trebamo ponovo ratovati s njima i prijetiti im. Moramo pokušati imati ih za saveznike, iako ne trebamo nikada ući u NATO. Trebamo imati što više zemalja u svijetu kao prijatelje, da Srbija bude jača iz dana u dan', rekao je Vučić.

Iako se iz izjava elektroničkim medijima i pojedinih govora na zajedničkom sastanku vidjelo da domaćini s Vučićem ne dijele ista uvjerenja, optužujući Beograd da sporazumom 'stvara albansku državu na Kosovu' te da je sporazum potpisan protuustavno, potpredsjednik vlade je nakon sastanka s predsjednicima općina istaknuo da je sugovornicima priopćio stajališta 'najvećeg broja građana Srbije' i da je 'postignut dogovor o koordiniranju budućih akcija i zajedničkom djelovanju'.

Srbijanski mediji, međutim, prenose i Vučićevu bojazan o mogućim opstrukcijama u daljnjim dogovorima o primjeni bruxelleskog sporazuma ali i izraženu nadu da će kosovski Srbi 'razumjeti situaciju i donijeti najbolju odluku za sebe i svoje obitelji'.

Na kraju cjelodnevna posjeta sjeveru Kosova i nakon višesatnih razgovora, Vučić se požalio novinarima kako je za njega osobno to 'možda bila najteža večer i najteži dan u posljednja dva desetljeća'.

Državno vodstvo nije prošlog tjedna u Beogradu postiglo dogovor o primjeni bruxelleskog sporazuma s predstavnicima kosovskih Srba, a oni su u petak u središtu Beograda organizirali prosvjed nazvan 'Ostajemo u Srbiji', kojem je nazočilo oko 3.000 ljudi.