SKICA ZA PORTRET – JOSIPA RIMAC

Kad mlad uđeš u HDZ, onda ti policija rano pokuca na vrata

26.06.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Sa šesnaest ušla je u HDZ, s dvadeset je vodila Crveni križ u Kninu, u dvadeset i petoj osvojila je prvi od tri gradonačelnička mandata, a trideset i četvrtoj na vrata joj je pokucala policija. Josipi Rimac, nekad najmlađoj gradonačelnici u Hrvatskoj, za vratom sjedi USKOK i premda je mračno doba komunizma iza nas, tek rijetki o njoj žele govoriti javno, a neki, poput članova kninskog SDP-a, nisu željeli uopće. Razlog? Riječ je, kaže većina, o moćnoj osobi pod zaštitom Tomislava Karamarka

Josipa Rimac rođena je, kako sama voli reći, u radničkoj obitelji u Lukaru, selu pored Oklaja, 25. veljače 1980. kao najmlađa od pet sestara. Niže razrede osnovne škole završila je u Kninu koji napušta zbog rata, ali se u nj vraća nakon Oluje i završava srednju ekonomsku. Školovanje je dalje vodi na Ekonomski fakultet u Split pa u poslovnu školu Libertas i veleučilište VERN.

Nekako paralelno sa školovanjem uključuje se u rad Crvenog križa u kojem najprije volontira, da bi s nepunih dvadeset godina postala ravnateljica. Da se Hrvatskoj brzo i dobro može napredovati kroz politiku, shvatila je već sa 16 godina kada se, prema vlastitu priznanju, učlanila u HDZ. I dok djeca u toj dobi, kada se na televiziji pojavi političar, program obično prebacuju, ona je upijala mudrosti Franje Tuđmana, čija joj slika i danas visi u uredu.

Zasluge za njezin ulazak u Crveni križ naši sugovornici pripisuju Crkvi odnosno fra Petru Klariću, dok se njezinim političkim ocem smatra Ante Kulušić, saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, koji joj je davao vjetar u leđa sve dok nije osjetio da je njezina ambicija veća od njegove. Sa 25 godina postaje najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj, a na njezino mjesto ravnateljice Crvenog križa dolazi sestra Anđelka Balić. Budući da je Josipa na toj poziciji naslijedila sestru Biserku Kninjani, tamošnju ekspozituru Crvenog križa posprdno nazivaju obiteljskom manufakturom sestara Čulina, što je njihovo prezime prije udaje.

Slučaj Tonković, slučaj Billa

Za supruga Danijela, djelatnika na INA-noj benzinskoj pumpi, udala se s dvadeset godina, da bi dvije godine kasnije dobili kći Katju. Već za prvog mandata ladice županijskog državnog odvjetništva počele su puniti anonimne prijave o njezinim mutnim poslovima u Kninu o rasipanju proračunskog novca te za kršenje zakona na štetu građana i RH. Novinske napise uredno demantira, a DORH predmete uglavnom odbacuje iako ima i onih koji se još proučavaju.

Slučaj Tonković, slučaj Billa, pogodovanje, kako je u prijavi naveo bivši direktor TVIK-a Ivica Barišić, na njegovu štetu, a u korist poduzetnika Ledenka Lapčića u kninskoj poslovnoj zoni Preparandiji, sukob s Cecilijom Tolo, bivšom zaduženom za odnose s javnošću dio je repova koji se vuku za Rimac. Posebno zanimljiv slučaj bila je prodaja gradskog zemljišta na kojoj je niknula Billa. Grad je svoje zemljište prodao virovitičkom poduzetniku Milanu Fehiruprijatelju bivšeg ministra MUP-a Ivice Kirina za 1,2 milijuna kuna. Šest mjeseci kasnije, Fehir je to zemljište prodao centru Billa za 6,8 milijuna i preko noći zaradio pet lakih milijuna.

Pitanje koje se postavilo bilo je zašto Grad nije zaradio toliko. Rimac se tada pravdala da je vještak zemljište procijenio na 800.000 i da je Grad u konačnici zaradio. Doduše, četiri puta manje nego Fehir… Prijava je, prema riječima gradonačelnice, odbačena. 'Svima je jasno da se sve tu znalo unaprijed. HDZ-ove veze su proradile. Kao u svakoj maloj sredini sve se zna pa i to da je Rimac s Kirinom u dobrim odnosima. U Kninu ako nemate vezu u HDZ-u ne možete ništa. Njezina dva posljednja mandata kupljena su temeljem strahovlade.

'Samo da mi kći zeta dovede'

Na svim ključnim pozicijama u Gradu, od ravnatelja gradske knjižnice pa do pročelničkih funkcija ljudi su iz HDZ-a', tvrdi dr. Nenad Gnječ, liječnik po struci, inače vlasnik portala Feral.com.hr koji se jedini otvoreno suprotstavlja radu gradonačelnice. Bilo je to vrijeme kada je Ivo Sanader uspješno prodavao maglu pričajući bajke o recesiji koja će nas zaobići i povratku komunizma ako HDZ ne ostane na vlasti…

Predstavljajući se kao mlada, uspješna i zgodna gradonačelnica, Rimac je punila ženske časopise nastojeći peglati imidž umrljan aferama koje su isplivale. Doznali smo tada da joj je otac zabranio zadržati svoje prezime kada se udala, da joj je idealan odmor na Dinari ili Promini bez struje, da preferira domaće dizajnere, kako od parfema može koristiti Lacoste Beige i Dolce&Gabbana One, jer na ostale ima alergiju.

Za najromantičniju stvar koju je napravila suprugu kazala je da je to što je dopustila njegovoj majci da živi s njima. Na pitanje što misli o gay populaciji navela je kako je 'protiv toga', jer je 'odgojena u konzervativnoj, katoličkoj obitelji te da misli nadalje da takve veze nisu ni prirodne'. Uz to dodala je kako ne bi voljela da joj se to dogodi u obitelji. 'O tome hoće li mi zet biti sutra lijep, crn, zgodan, plav, pametan, to me ne brine. Samo da mi bude zet, da mi kći zeta dovede', izrazila je svoju zabrinutost tada.

A onda je jednog vrućeg ljetnog poslijepodneva doktor Ivo poručio 'Doviđenja i hvala na suradnji'. Nekoliko dana kasnije, na pitanje Ivana Jarnjaka 'tko je za', oko deset tisuća HDZ-ovaca, među kojima i Josipa Rimac, digli su ruke i aklamacijom izabrali Jadranku Kosor za predsjednicu stranke.

'Trebala je to biti idilična suradnja. Kosor je puno napravila za Knin i njegove branitelje još kao ministrica. Kasnije je i kao premijerka puno pomagala, zna se i za donacije Vlade za Crkvu koja uskoro treba biti završena. Iako je formalnu odluku o proglašenju Kosor za počasnu građanku donijelo Gradsko vijeće, prste u tome imala je i Rimac koja je bila predsjednica Odbora za priznanja i na taj način željela se dodvoriti premijerki. Ali 'ljubav' između njih pukla je iz bizarnog razloga i kaprica bivše premijerke.

Mislim da je bila proslava dana Oluje na kojoj je bio Milan Bandić. I tako su Rimac i Bandić završili na ručku na koji premijerka nije bila pozvana. Zauzvrat Rimac se nije visoko plasirana na stranačkoj listi za Sabor ili nije na njoj bila uopće. Tu je svoje prste imao Kosoričnin čovjek Ante Kulušić, inače šef županijskog HDZ-a', tvrdi naš sugovornik dobro upućen u funkcioniranje šibensko-kninskog HDZ-a koji želio ostati anoniman.

Da dodvoravanje nije samo stalo na počasnoj tituli, podsjeća i broš s motivom krune kralja Zvonimira i kninske zastave. No priča s njim dobila je nastavak kada ga je Kosor poštom vratila u kraljevski grad. Razlozi za to, tvrdila je Rimac, bili su jer je stala na stranu Tomislava Karamarka. Druga verzija pak govori da je Kosor pogodilo to što je Rimac šetala okolo s računom i pokazivala ga stranačkim kolegama.

Karamarko, Kosor i Severina

Iz vremena zategnutih odnosa datira i priča oko nikad održanog Severinina koncerta za proslavu Oluje. Rimac je izabrala popularnu pjevačicu, a Kosor se zapitala je li uistinu ona najbolji izbor, ali nije tražila da Severina ne pjeva. Formalne zabrane nije bilo, iako je kasnije Rimac po medijima tvrdila da je Kosor stopirala Severinu, zbog čega je pjevačica prozvala premijerku. Druga verzija kaže kako je Rimac sama otkazala koncert pa je to kasnije iskoristila kao argument za blaćenje.

No pravi trenutak za 'odrubljivanje glave' bivšoj premijerki pružit će joj se dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Baš kao što je koju godinu ranije dignula ruku za Kosor, tako će travnju 2013. na Predsjedništvu HDZ-a bez imalo premišljanja ruku podignuti za njezino izbacivanje stranke. 'U ovih devet godina puno je naučila o funkcioniranju politike na hrvatski način. Nije ni čudo da se u HDZ-u sve glasnije spominje, ako pobijede na izborima, kao ministrica branitelja, a neki je vide i na mjestu potpredsjednice Vlade', napominje naš sugovornik.

No hoće li se tamo uistinu i naći, ovisit će i o prijavi s početka teksta u kojoj se kninsku gradonačelnicu i njezina supruga tereti da su 2008. i 2009. tražili od Ane Marije Radić da kao ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, kršeći Zakon o području posebne državne skrbi i Zakon o obnovi, dodijeli njihovoj obitelji znatno veći stambeni prostor nego što im je pripadao.

Naime, Danijel Rimac, smatra USKOK, imao je pravo na stan u veličini 126,28 četvornih metara, ali mu je, nakon intervencije supruge gradonačelnice, ravnateljica spomenute Uprave neosnovano dodijelila dodatne dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi, površine 128,68 četvornih metara. Pa je na taj načina bračni par Rimac stekao na štetu državnog proračuna nepripadnu imovinsku korist od najmanje 548 tisuća kuna.

Ples na cajkama

SDP-ov Peđa Grbin pijan pjeva Thompsona, a Josipa Rimac veselo poskakuje na cajke. Dva videouratka objavljena na Youtubeu u kratkom vremenskom razmaku podsjetila su i da su političari krvavi ispod kože i podložni niskim strastima. Rimac je tada tvrdila da nije bilo riječ o nikakvoj cajki, već Hrvatici, pjevačici iz Jajca koja je k tome članica stranke. Snimka je nastala na proslavi izborne pobjede HDZ-a.