ČEKA SE VRHOVNI SUD

Kad će Čačić otići u zatvor?

12.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić, osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, čeka odgovor na žalbu poslanu Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćne odluke odlučit će se o datumu početka izvršenja njegove kazne. Naravno, ako najviši sud potvrdi kaznu

Odvjetnik Čedo Prodanović žalio se Vrhovnom sudu na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je Čačiću potvrđena kazna na 22 mjeseca zatvora izrečena u Mađarskoj prošle godine. Vrhovni sud će, pretpostavljaju neki poznati zagrebački odvjetnici, potvrditi kaznu koja je u Mađarskoj pravomoćna te će tada krenuti postupak kojim se određuje datum i mjesto izvršenja kazne.

'Ovo pitanje ne prolazi redovnu proceduru Vrhovnog suda, tako da pretpostavljam da će odluka biti donesena vrlo brzo', rekao je odvjetnik Prodanović, podsjećajući da Vrhovni sud (u redovnoj proceduri) o nekim slučajevima može raspravljati i više od godinu dana.

Datum odluke Vrhovnog suda nemoguće je odrediti, no postoji vjerojatnost da se odluka donese još ovaj mjesec. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Čačiću, tada se poziva sudac izvršenja Županijskog suda koji će u roku od nekoliko dana odrediti datum i mjesto izvršenja kazne.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić tada neće čekati duže od mjesec dana da ga pozovu u kaznionicu, a izvršenje kazne moći će odgoditi samo u slučaju lošeg zdravstvenog stanja ili zbog obavljanja poslova za koje dokaže da su neodgodivi i neophodni prije njegova zatvaranja.

Podsjetimo, Čačić je osuđen na 22 mjeseca zatvora (11 mjeseci mora odležati u zatvoru, a drugih 11 mjeseci pretvara se u uvjetnu kaznu) zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama za dvije osobe. Uz zatvorsku kaznu, dobio je i zabranu vožnje automobila na tri godine.