okončanje spora

Južnokorejski predsjednik putuje u Japan, u prvi takav posjet u 12 godina

09.03.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i njegova supruga posjetit će Japan od 16. do 17. ožujka na poziv Tokija, priopćio je njegov ured u četvrtak, u prvom takvom posjetu u 12 godina nakon što je Seul objavio plan za okončanje dugotrajnog spora dviju zemalja glede prisilnog rada

Južna Koreja objavila je u ponedjeljak da će njezine tvrtke isplatiti odštetu žrtvama prisilnog rada pod japanskom kolonijalnom vladavinom od 1910. do 1945., čime se nastoji okončati spor koji je potkopao napore predvođene Sjedinjenim Državama za ujedinjenom frontom protiv Kine i Sjeverne Koreje.

Yoon će održati samit s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, priopćio je Yoonov ured koji je to nazvao "važnom prekretnicom u poboljšanju i razvoju odnosa Južne Koreje i Japana".

Južna Koreja je važan susjed s kojim bi Japan trebao surađivati u rješavanju raznih pitanja u međunarodnoj zajednici, rekao je glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno na brifingu.

"Nadam se da će se japansko-korejski odnosi ovim posjetom Japanu razvijati na temelju prijateljskih i suradničkih odnosa koji postoje od normalizacije diplomatskih odnosa", rekao je.

Yoonov ured priopćio je da se Južna Koreja nada da će se proširiti razna sigurnosna, gospodarska i kulturna polja te revitalizirati razmjena između ljudi u dvjema zemljama "kako bi se prevladala nesretna prošlost i krenulo prema budućnosti".

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će raditi s Japanom na poboljšanju sigurnosne suradnje, uključujući trilateralne odnose sa SAD-om.

Dvije zemlje su se ovog tjedna složile da će pregovarati o ukidanju ograničenja izvoza ključnih elektroničkih komponenti.

Yoon će se vjerojatno vratiti iz Tokija s napretkom u usklađivanju izvoznih kontrola i obnovljenom japanskom podrškom za pristup Seula prema Sjevernoj Koreji, rekao je Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Sveučilištu Ewha u Seulu.

Yoon je početkom ožujka rekao da je suradnja sa SAD-om i Japanom postala važnija nego ikad za prevladavanje sve većih nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje i drugih kriza.

Kishida će moći zatražiti potporu Južne Koreje za razvoj japanske obrambene pozicije i trilateralnu koordinaciju sa Sjedinjenim Državama kako bi se očuvao poredak temeljen na pravilima u Aziji, dodao je.

"Neće sva povijesna pitanja biti riješena jer je pomirenje među demokracijama proces, a ne dogovor", rekao je Easley. "No dvoje čelnika odlučno je poboljšati suradnju u trgovini i sigurnosti", dodao je.

Odnosi su pali na najnižu razinu u desetljećima nakon što je južnokorejski Vrhovni sud 2018. godine naredio japanskim tvrtkama da plate odštetu bivšim radnicima na prisilnom radu. Petnaest Južnokorejaca dobilo je takve slučajeve, ali nitko nije dobio odštetu.

Japan smatra da je to pitanje riješeno ugovorom iz 1965., a japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je u ponedjeljak da se stajalište japanske vlade nije promijenilo.

Washington je vršio pritisak na svoje saveznike u objema zemljama da se pomire i najnovije najave nazvao je "revolucionarnima", ali nekoliko je žrtava već najavilo da će odbiti odštetu, čime se priprema pozornica za nove političke i pravne bitke.

Američki predsjednik Joe Biden primit će Yoona u državnom posjetu 26. travnja, priopćili su Bijela kuća i Yoonov ured u utorak.

To će biti prvi državni posjet nekog južnokorejskog predsjednika Sjedinjenim Državama od 2011. godine.