zaoštravanje odnosa

Seul objavio novi dokument; Sjevernu Koreju nazvao 'neprijateljem'

16.02.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Južna Koreja nazvala je u novom dokumentu o obrani svojeg sjevernog susjeda "neprijateljem", što je termin koji je upotrijebila prvi puta u šest godina, signalizirajući novo zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu

Dvije zemlje tehnički su i dalje u ratu od Korejskog rata 1950-1953. koji nije završio mirovnim sporazumom već samo primirjem.

Nakon neuspjeha rijetkom diplomatskog napora 2019., pregovori su na mrtvoj točki.

Sjeverna Koreja "definirala nas je kao 'neospornog neprijatelja' u prosincu 2022.", piše Seul u Bijeloj knjizi o obrani koja je službeno objavljena u četvrtak.

"Posljedično, sjevernokorejski režim i vojska ... su naši neprijatelji", nastavlja se u tekstu.

Taj korak ukazuje na odnose na korejskom poluotoku, "pune konfrontacija", rekao je za agenciju France presse Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

"To čak daje osjećaj povratka vremenima hladnog rata", dodao je.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un udvostručuje napore na vojnom razvoju i prošle je godine rekao da je status vojne sile njegove zemlje "nepovratan".

Pjongjang redovito izvodi testiranja, posebno lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, unatoč sankcijama međunarodne zajednice.

Kao odgovor, nova vlada u Seulu intenzivirala je zajedničke vojne vježbe sa svojim glavnim saveznikom u području obrane, Washingtonom.

Bijela knjiga koju polugodišnje objavljuje Južna Koreja o pitanjima obrane prvi je put nazvala Pjongjang "neprijateljem" 1994., nakon što je jedan sjevernokorejski dužnosnik rekao da će se na Seul obrušiti "more vatre