KONAČNI REZULTATI REFERENDUMA

Južni Sudan za odcjepljenje s 98,83 posto glasova

sudan referendum

sudan referendum

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stanovnici južnog Sudana glasovali su s 98,83 posto glasova za odcjepljenje, po konačnim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo povjerenstvo za referendum.

Objava rezultata bila je tek formalnost, budući da su prvi rezultati objavljeni 30. siječnja već govorili da je 98,83 posto stanovnika južnog Sudana glasovalo za neovisnost njihove pokrajine koja će tako u srpnju postati nova država.

Rezultati koji su tijekom svečanosti u Kartumu bili prikazani na zaslonima pokazuju da je od 3,837.406 valjanih glasačkih listića tek 44.888 ili 1,17 posto bilo za ostanak sa sjeverom u istoj državi.

Tijekom jutra sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir rekao je: "Rezultati referenduma su svima znani. Jug Sudana je izabrao odcjepljenje. No mi se obvezujemo da ćemo očuvati veze sjevera i juga te dobre odnose utemeljene na suradnji." Pritom je istaknuo da "prihvaća rezultate" i "poštuje odluku stanovnika južnog Sudana".

Referendum održan od 9. do 15. siječnja bio je presudan dio mirovnog ugovora kojim je 2005. završio strašan dvadesetogodišnji građanski rat između sjevera, gdje uglavnom žive muslimani i Arapi, i juga, gdje su većina stanovništva kršćani i crnci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi