BORBA ZA VLAST

Južna Afrika zgrožena Mandelinom otmicom

25.02.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Južnoafrikanci se još uvijek oporavljaju od šoka koji je izazvala vijest da su legendarnog borca protiv apartheida i prvog nebjelačkog predsjednika te zemlje doslovno oteli njegovi bivši stranački suborci iz Afričkog nacionalnog kongresa (ANK) u očajničkoj želji za promocijom koja im je prijeko potrebna pred parlamentarne izbore zakazane za travanj

Simpatizeri ANK-a i predsjedničkog kandidata te stranke Jacoba Zume, koji još uvijek čeka na početak suđenja pod optužbom za korupciju, upali su i dom Nelsona Mandele, bolesnog 90-godišnjaka dok mu žena nije bila kod kuće, pokupili su starca, strpali ga u avion i odveli na drugi kraj zemlje na veliki predizborni skup stranke.

Cijelu otmicu izveli su Zumini tjelohranitelji ne poštujući nikakve sigurnosne protokole te je avion sa starim čovjekom i svjetskom ikonom borbe za ljudska prava izveo slijetanje po iznimno lošem vremenu. Nije bilo nikoga tko se brinuo za njegovo već poprilično krhko zdravlje. Bivši južnoafrički predsjednik na koncu je gurnut na pozornicu pokraj već očajnog Zume i njegovih pomoćnika u zadnjem pokušaju povećanja predizbornog rejtinga stojeći na istom mjestu pokraj živuće ikone.

Afrički nacionalni kongres se prvi put nakon pada apartheida suočio s ozbiljnom crnačkom konkurencijom na izborima i mogućim gubitkom vlasti što je do te mjere unervozilo vladajuću kliku kada se odlučila na ovaj očajnički potez. Mandela se nije obratio okupljenima, ali potez bi za Zumu i ekipu mogao imati neželjene posljedice jer se mnogim Južnoafrikancima zgadilo ono što su vidjeli.