najviši sud un-a

Međunarodni sud traži od Izraela da spriječi genocid u Gazi, ali nije naredio prekid vatre

26.01.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Međunarodni sud pravde (ICJ) izvijestio je u petak da je nadležan odlučivati o hitnim mjerama koje je Južna Afrika zatražila u svojoj tužbi protiv Izraela zbog rata u Gazi

Najviši sud Ujedinjenih naroda izvijestio je da neće odbaciti slučaj, kao što je Izrael tražio. Među mjerama koje je Južna Afrika zatražila je hitno zaustavljanje izraelske vojne operacije, koja je opustošila veći dio enklave i u kojoj je, prema podacima tamošnjih zdravstvenih vlasti, ubijeno više od 25.000 Palestinaca.

Sud u svojoj odluci nije naredio prekid vatre, ali zahtijeva od Izraela, među ostalim, da poduzme sve mjere u svojoj moći za sprječavanje genocida u Pojasu Gaze. Sud je također naredio Izraelu da poduzme mjere za sprječavanje i kažnjavanje izravnog poticanja na genocid. Mora osigurati da njegove snage ne počine genocid i osigurati očuvanje dokaza u slučajevima navodnog genocida.

Međunarodni sud pravde odlučuje o izraelskom napadu na Gazu Izvor: EPA / Autor: Remko de Waal

Izrael također mora poduzeti hitne i učinkovite mjere kako bi omogućio pružanje potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, kaže sud. Osim toga je odlučeno da Izrael mora u roku od mjesec dana izvijestiti sud o tome što čini da bi poštovao njegovu odluku i spriječio genocid u Gazi. Predsjedajuća sutkinja Joan Donoghue rekla je da odluka suda stvara međunarodne pravne obaveze za Izrael.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izrael je optužbe Južne Afrike ocijenio lažnima i "grubo iskrivljenima" i naglašava da poduzima sve što može kako bi izbjegao civilne žrtve. Nakon odluke ICJ-a, Južna Afrika je pozdravila "odlučujuću pobjedu" međunarodne vladavine prava, a Palestinci privremene mjere. Palestina pozdravlja privremene mjere koje je naredio Međunarodni sud pravde, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

"Suci ICJ-a ocijenili su činjenice i pravo, presudili su u korist čovječnosti i međunarodnog prava", rekao je. Al-Maliki je dodao da Palestina poziva sve države da osiguraju provedbu mjera koje je naredio sud "uključujući i Izrael, okupacijsku silu".