jednodnevni prosvjed

Juričan za šator ispred Holdinga dobio kaznu od 700 kuna

24.01.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Redatelj Dario Juričan objavio je u petak kako je od Komunalnog redarstva Grada Zagreba dobio kaznu od 700 kuna za postavljanje pet šatora na zelenoj površini ispred Zagrebačkog holdinga

"Točno je da sam skup veselja i radosti preuzimanja Zagrebačkog holdinga 8. siječnja 2020. prijavio MUP-u i oni su se uredno uprizorili. Pritom je stigla i komunalna redarka", stoji u Juričanovoj objavi na facebooku.

"Navod o vlastitom postavljanju šatora opovrgavam. Ne posjedujem niti jedan šator i zbog toga se kajem. Šatori su postavljani spontano od strane ljudi koji su se tamo zatekli. Njihov identitet nije mi u potpunosti poznat (...)", poručio je Juričan.

Juričan kaže kako je okupljene ispred Holdinga pitao zašto postavljaju šatore, a oni su mu odgovorili kako je to "stari hrvatski običaj prakticiran još u Savskoj 66" te kako ne postoji zapreka za njihovim postaljvanjem.

Ironično je naglasio kako ih nije mogao spriječiti u namjeri postavljanja šatora jer im je u očima vidio "kriminalnu volju".

"Kao osobe koje će posvjedočiti o starom hrvatskom običaju postavljanja šatora ja sudu predlažem kao svjedoke uvažene organizatore i eminentne posjetitelje tog šatora u Savskoj 66: Josipa Klemma, Đuru Glogoškog, Kolindu Grabar Kitarović, Mirka Ljubičića Švepsa, Antu Deura, Milijana Brkića i Milana Bandića", napisao je Juričan.

Dodaje kako mu adrese navedenih svjedoka nisu poznate, kao ni ona zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za kojega kaže kako kraj svog stana u Bužanovoj 4, koristi i raspolaže s još tri tajna stana.

"Navedeni svjedoci će sudu obrazložiti što znači spontano okupljanje, postavljanje šatora i nenaplate kazne za 555 dana koja se meni, malom krimosu, želi naplatiti za jedan dan za šatore koje nisam osobno postavio", uvjeren je Juričan.

Juričan se time osvrnuo na šator hrvatskih branitelja koji je bio postavljen prilikom prosvjeda ratnih vojnih invalida ispred Ministarstva branitelja. Organizirali su ga osobe koje je Juričan pozvao za svjedoke, Josip Klemm i Đuro Glogoški, dok su Kolinda Grabar-Kitarović, Milijan Brkić i Milan Bandić ondje dolazili kako bi izrazili podršku prosvjednicima.

Prosvjed branitelja trajao je 555 dana, a tek nakon 101. dana policija je objavila da je nezakonit jer nikada nije bio prijavljen. Prosvjednici su tada kazali da je okupljanje bilo spontano te se kao takvo ne treba prijavljivati policiji.

Juričanov šatoraški prosvjed trajao je jedan dan.