dvodnevni posjet

Evo kako se Juncker zahvalio predsjednici i premijeru na Twitteru

07.06.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker podržao je u petak u Zagrebu ulazak Hrvatske u šengensku zonu i zonu eura, izrazivši nadu da će pozitivna preporuka za priključenje prostoru slobode kretanja biti upućena Europskom vijeću još za mandata njegove komisije koji završava 31. listopada ove godine.

'Želim da tijekom mandata ovog EK-a damo preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio šengenskog prostora', rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Šef hrvatske vlade također je izrazio očekivanje da će do kraja mandata EK-a Hrvatska dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni, istaknuvši da je na tom planu napravljen veliki posao.

'Hrvatska očekuje da bi do kraja mandata ovog EK-a dobili pozitivnu evaluaciju napretka koji smo napravili u ispunjavanju kriterija za pristupanje šengenskom prostoru. U tom pogledu hrvatska je učinila jako puno', rekao je Plenković.

'Odmah nakon ulaska u EU iskoristili smo prvih 120 milijuna eura, nakon toga još dodatnih 120 milijuna eura, Hrvatska jača svoju vanjsku granicu, unaprijeđuje policijsku suradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elementa koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog Vijeću', rekao je.

Juncker je u četvrtak doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj koji je počeo u Dubrovniku, a završava u Zagrebu.

Već na početku zajedničke press konkrencije Juncker je kazao kako je u Hrvatskoj posljednji put bio 2004. i kako i sam ne zna zašto se do sada nije vratio. Pohvalio je ljepote Dubrovnika, u kojem je boravio jučer.

  • +9
Jean-Claude Juncker i Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Impresionira me znakoviti europski put hrvatske od pristupanja, BDP se povećava, gospodarstvo je poraslo. To pokazuju da su Hrvati radišan narod i da se zemljom upravlja na dobar način', poručio je Juncker.

Kratko se osvrnuo i na rad ministra financija Zdravka Marića, kojeg je posebno pohvalio. 'Hrvatska je spremna postati dijelom europskog tečajnog mehanizma. Impresionira me brzina kojom je Hrvatska popravila svoje financijske rezultate i na tome moram čestitati ministru financija. Kad sam ja bio ministar financija, svi su uvijek dolazili u Luksemburg i čestitali premijeru. Ministri financija nose ogroman teret na svojim leđima, oni se bore, razgovaraju. premijer uvijek kaže: Moram pitati ministra financija, a ministar financija kako ga premijer nikad ne sluša', kazao je Juncker.

Europski fondovi, nadodao je u obraćanju, mogli bi hrvatskoj pomoći u demografskoj obnovi, a spomenuo je i Vukovar rekavši da se Vladi treba dati veća potpora u rekonstrukciji i modernizaciji tog grada.

Šef Europske komisije na ručku s predsjednicom

Juncker se u popodnevnim satima sastao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, s kojom je ručao u jednom zagrebačkom restoranu.

Prilikom susreta razgovaralo se o nedavno održanim izborima za Europski parlament, a Predsjednica se osvrnula na analize u medijima prema kojima izbori za ovaj saziv EP bilježe veću izlaznost, odnosno imaju najviši postotak u posljednjih 20 godina. U tom smislu, istaknula je kako je odaziv birača na razini cijele Unije bio je najviši u posljednjih 20 godina – 50,95 posto, dok je u Hrvatskoj na birališta izašlo gotovo 30 posto birača, u odnosu na izbore 2014., kada je svoje biračko pravo iskoristilo tek nešto više od četvrtine hrvatskih birača.

Sugovornici su se osvrnuli na prioritete Hrvatske za vrijeme njenog prvog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Razgovaralo se i o negativnim demografskim trendovima unutar Europske unije, pri čemu je predsjednica Grabar-Kitarović ukazala i na izazove s kojima se Republika Hrvatska susreće po tom pitanju.

Osvrnuvši se na ulazak u Schengen i Eurozonu predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako su to strateški ciljevi Republike Hrvatske. Republika Hrvatska napravila je značajan napredak u ispunjavanju svih preporuka s ciljem ulaska u Schengensku zonu te smo odlučni ispuniti sve kriterije kako bi se to ostvarilo u najbrže moguće vrijeme, kazala je Predsjednica, izrazivši očekivanje kako će zemlje članice Europske unije poduprijeti ovu našu ambiciju.

Nakon odlaska iz Hrvatske Juncker se oglasio i na Twitteru. 'Draga Kolinda Grabar-Kitarović i dragi Andrej Plenković, hvala vam za srdačno gostoprimstvo u vašoj prekrasnoj zemlji!', napisao je Juncker na hrvatskom.

'Moram pohvaliti Hrvatsku na njenom europskom putu. impresioniran sam pripremama za predsjedanje Hrvatske europskom unijom u 2020. Naša Unija će i dalje stajati iza vas, i što se tiče ulaska u schengenski režim, ali i eurozonu', napisao je Juncker.