JELENA JURIŠIĆ:

Julija Timošenko može biti predsjednica Ukrajine

21.02.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Jelena Jurišić, pročelnica Odjela za komunikologiju Hrvatskih studija koja je cijeli studentski život provela na Fakultetu novinarstva moskovskog državnog sveučilišta M. V. Lomonosov, gdje je i doktorirala, predviđa da bi osuđena bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko mogla postati nova predsjednica Ukrajine

'Ako je najavljena vlada nacionalnog jedinstva odluči osloboditi, Julija Timošenko može postati nova ukrajinska predsjednica jer je jedina čista. Jedino njezine ruke nisu umrljane krvlju', rekla je Jelena Jurišić komentirajući za tportal.hr posljednja zbivanja u Ukrajini.

Oporbeni čelnici Oleg Tjagnikob (desničarska stranka Svoboda), Vitalij Kličko (proeuropski pokret Udar) i Arsenij Jacenjuk (Fronta pokreta) potpisali su u petak sporazum o rješavanju krize s predsjednikom Viktorom Janukovičem, koji je ranije objavio da pokreće procedure formiranja vlade nacionalnog jedinstva, održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora i povratka na ustav iz 2004. sa smanjenim predsjedničkim ovlastima.

'Ovo je primirje pred neku buduću buru. Riječ je o puno dubljem problemu koji se ne može riješiti određenim kompromisima zato što je ukrajinsko društvo u svemu podijeljeno, a osobito u pitanjima koja se tiču politike i budućnosti zemlje. Uoči najavljenih izbora, za vrijeme kampanje, ponovno će izbiti sukobi, kao i poslije njih. Može opet doći do političke krize, jer su svima - i Janukoviču i liderima oporbe - ruke umočene u krv', kaže Jelena Jurišić.

Sve strane u sukobu utvrdile su se u svojim nepomirljivim pozicijama i nitko zapravo ne želi kompromis: oporbeni lideri žele da se Janukoviču sudi, s tim da svoju krivnju za ovu situaciju uopće ne priznaju.

'Radikalna stranka Svoboda itekako će profitirati, a ni Kličko ni Jacenjuk nisu toga svjesni. Nakon svega, ekstremizam će u cijelosti profitirati', napominje Jelena Jurišić dodajući da je Janukovič pokazao veliku neodlučnost, a Kličko i Jacenjuk neodgovornost, jer nisu željeli prihvatiti ponuđene funkcije premijera i zamjenika premijera.

Ukrajina je, zaključuje profesorica Jurišić, plaftorma na kojoj se odvija sukob Zapada i Rusije, pri čemu su razlozi ruska vojna baza na Krimu i golema mreža ruskih plinovoda u Ukrajini.

Najavu anonimnog visokog ruskog izvora Financial Timesa da je Rusija spremna ući u rat kako bi zaštitila etničko rusko stanovništvo i vojnu bazu ocjenjuje nevjerodostojnom naglasivši da bi Rusi reagirali tek kad bi njihova baza u Sevastopolju bila neposredno ugrožena.

'Zapad prednjači u primjeni hladnoratovskih metoda i pokušava natjerati Rusiju da povlači poteze u tom smjeru. Ne treba Rusiji teritorij Ukrajine, koju kontrolira i zajmovima ruskih banaka u iznosu od 45 milijardi dolara', zaključuje Jelena Jurišić.