ISPITIVANJE UZ PRATNJU POLICIJE

Julija Timošenko korak do uhićenja

24.05.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Ukrajinski državni tužitelji optužili su u utorak bivšu premijerku Juliju Timošenko za ometanje istrage koja se protiv nje vodi zbog zloporabe ovlasti i zaprijetili joj uhićenjem

Timošenko je prijepodne provela u uredu državnog tužitelja na ispitivanju nakon kojeg je puštena kući, ali je izdan sudski nalog za njezinim uhićenjem kada god to tužiteljstvo bude smatralo potrebnim.

'Istražitelji su je mogli zatvoriti već danas, ali s obzirom na to da se odazvala pozivu na ispitivanje, odlučeno je da se procedura nastavi bez pritvaranja', kazao je glasnogovornik državnog tužiteljstva Renat Kuzmin.

Oporbeni blok Julije Timošenko objavio je da je njezinu čelnicu ispitivalo u sobi puno maskiranih i naoružanih policajaca. Ona smatra da su optužbe protiv nje politički motivirane.

Timošenko, jedna od čelnica 'Narančaste revolucije' 2004. godine, izgubila na predsjedničkim izborima prošle godine od proruskog kandidata Vladimira Janukoviča, koji opovrgava da su sadašnje istrage politički motivirane.

Timošenko je pod istragom za navodnu zloporabu ovlasti kojom je nanesena znatna financijska šteta Ukrajini dok je bila premijerka. Osim nje, optužena su i osumjičena trojica njezinih bivših ministara. Bivši ministar unutarnjih poslova Juri Lucenko u zatvoru čeka suđenje za pronevjeru, a bivši ministar zaštite okoliša Georgi Filipčuk suočen je s podizanjem optužnice. Bivši ministar gospodarstva Bohdan Danilišin u tijeku istrage je pobjegao u Češku, gdje mu je odobren politički azil.