U POSJETU ČEŠKOJ

Jospović na sastanku s predsjednicima jugoistočne Europe

18.02.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u subotu u Prag gdje će sudjelovati na neformalnom sastanku s predsjednicima Češke, Slovačke i Srbije na kojem će se raspravljati o aktualnom stanju u Europskoj uniji i europskoj perspektivi jugoistočne Europe

Ovo je prvi sastanak u ovom formatu, a održava se na inicijativu češkog predsjednika Vaclava Klausa koji je pozvao trojicu svojih kolega po dužnosti na sastanak u dvorac Lany, 35 kilometara udaljen od Praga.

Očekuje se da će predsjednici razmjeniti mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa kao što su aktualno stanje u Europskoj uniji i europska perspektiva jugoistočne Europe. U tom kontekstu, razgovarat će se i o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji i o drugim pitanjima značajnim za RH do njenog punopravnog članstva u EU, ali i o budućoj suradnji i perspektivama razvoja svih država regije.

Sastanak počinje u subotu poslijepodne, a nakon njegova završetka predviđena je tiskovna konferencija na kojoj će govoriti predsjednik Josipović, predsjednik Klaus, slovački predsjednik Ivan Gašparovič i srbijanski Boris Tadić.