STIŽU SVJETSKA IZASLANSTVA

Josipović u Pragu na sprovodu Vaclava Havela

23.12.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u Prag gdje će nazočiti pogrebu Vaclava Havela, bivšeg predsjednika Češke i vođa Baršunaste revolucije kojom je 1989. srušen komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj

Na državnom pogrebu u katedrali sv. Vita u Praškom dvorcu bit će brojni bivši i sadašnji svjetski čelnici. Očekuje se oko 50 izaslanstava iz cijelog svijeta. Na pogrebu će uz brojne svjetske čelnike, poput francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njemačke kancelarke Angele Merkel, britanskog premijera Davida Camerona, američke državne tajnice Hillary Clinton sa suprugom Billom Clintonom, legendarnog vođe Sindikata Lecha Walese i drugih, biti i predsjednik Republike Ivo Josipović

Bit će tu i predsjednici Slovačke, Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, baltičkih zemalja i Gruzije, te predsjednici Europskog parlamenta i Europske komisije Jerzy Buzek i Jose Manuel Barosso također će odati posljednju počast tom istaknutom češkom piscu i komunističkom disidentu.

Pismo s izrazima sućuti, koje je papa Benedikt XVI. poslao češkom predsjedniku Vaclavu Klausu, bit će pročitano na početku ispraćaja točno u podne. U isto vrijeme crkvena zvona diljem zemlje oglasit će se na tri minute, dok će iz topa s praškog brda Petrin biti ispaljen 21 plotun.

Misu zadušnicu koncelebrirat će praški nadbiskup Dominik Duka, zajedno s bivšim i sadašnjim vatikanskim nuncijem u Češkoj Giovanniem Coppom i Giuseppeom Leanzom, objavio je ured praškog nadbiskupa.

Nakon državnog ispraćaja, obitelj i prijatelji oprostit će se od Havela na krematoriju, nakon čega će njegova urna biti položena u obiteljsku grobnicu na groblju Vinohrady.

Povodom smrti Vaclava Havela, heroja Baršunaste revolucije kojom je 1989. u tadašnjoj Čehoslovačkoj srušen komunizam, Češka je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.

Od 1989. do 1992. Havel je bio deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. predsjednik Češke u dva mandata. Nakon političkog umirovljenja bio je posebno usredotočen na promicanje zaštite ljudskih prava u svijetu.