restriktivne mjere

Pojedine zemlje EU-a traže nove sankcije zbog ruskog uplitanja u europske izbore

18.04.2024 u 08:51

Bionic
Reading

Belgija i Češka su pozvale na nove sankcije Europske unije kako bi se suprotstavilo ruskom utjecaju na nadolazećim izborima za Europski parlament nakon što je nekoliko zemalja otkrilo upletanje, prema otvorenom pismu upućenom vodstvu EU-a

Pismo, datirano 16. travnja, potpisali su belgijski premijer Alexander de Croo i češki predsjednik Peter Fiala, a upućeno je čelnicima Europske komisije, Europskom vijeću i Europskom parlamentu.

Dvojica vođa tvrde da su u nekoliko država članica već zabilježene proruske dezinformacije i upletanje. Belgijske sigurnosne službe su otkrile mrežu unutar Belgije, s primopredajama novca, koje su jednim dijelom odvijale i u Češkoj.

Svrha mreže je bila uspostaviti suradnju između proruskih političara u Europskom parlamentu, pomoći da se izabere više proruskih kandidata i imenuje "ljude aktivne unutar ove mreže kao zaposlenike (novoizabranih) članova parlamenta".

De Croo je rekao da su europski čelnici na samitu pristali na dva mjeseca uvesti krizni mehanizam, koji je bio aktiviran tijekom pandemije koronavirusa. Posebna jedinica će potom pomno motriti dezinformacije.

"Plan je redovito izrađivati izvješće o stanju dezinformacija. Povezat ćemo te informacije, podijeliti ih s državama članica i surađivati s nacionalnim sudskim vlastima kako bi se djelovalo", rekao je De Croo na tiskovnoj konferenciji.

Belgija je istaknula osobit rizik ne samo za europske institucije, već i za NATO savez, čije je sjedište blizu njenog glavnog grada Bruxellesa. Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. lipnja.

Belgija je, uz druge zemlje članice, otvorila kriminalističku istragu, a Češka je uvela sankcije protiv nekoliko pojedinaca i jednog pravnog subjekta zbog napora da se potkopa teritorijalni integritet Ukrajine.

"Pravo je vrijeme da se uspostavi novi režim restriktivnih mjera kako bi se suprotstavilo štetnim ruskim aktivnostima", napisali su čelnici.