PREDVIĐENI BROJNI SUSRETI

Josipović u Muenchenu na sigurnosnoj konferenciji

01.02.2013 u 13:11

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji će sudjelovati na 49. Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji, jednom od važnijih skupova o međunarodnim odnosima i sigurnosnoj politici, stigao je u petak u Muenchen gdje će u subotu održati izlaganje o sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu.

Muenchenska konferencija, koju nazivaju i Davosom sigurnosti već godinama okuplja predsjednike država i vlada, ministre vanjskih poslova i obrane, ali i dužnosnike međunarodnih organizacija, stručnjake s područja međunarodnih i sigurnosnih politika te vodeće poslovne ljude.

Josipović će u petak održati i dva bilateralna susreta, s predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga i predsjednikom Makedonije Đorgom Ivanovom

Na ovogodišnjoj Muenchenskoj konferenciji sudjelovat će oko četiri stotine vodećih ličnosti iz politike i gospodarstva, uz američkog potpredsjednika Joea Bidena i desetak šefova država i vlada te pet povjerenika Europske komisije. Očekuje se niz rasprava i izlaganja o unapređivanju međunarodne suradnje i dijaloga u rješavanju kriznih žarišta, te o budućnosti EU-a i geostrateškim pitanjima današnjeg svijeta i budućnosti. Posebno će se sudionici baviti problemom aktualnih sukoba u Maliju i Siriji te iranskim pitanjem i ravnotežom snaga na Bliskome istoku.

Hrvatski predsjednik Josipović
sudjelovat će u subotu na panelu 'Sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu" koji će moderirati bivši finski predsjednik i posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, a raspravljat će o sigurnosnoj situaciji u ove dvije regije nakon što je pozornost međunarodne politike prebačena na druga krizna žarišta.

U svojem izlaganju uz predsjednike Makedonije i Azerbajdžana te ministre vanjskih poslova Gruzije i Kazahstana, Josipović najavljuje da će istaknuti važnost izgradnje ujedinjene i stabilne Europe koja treba uključivati i čitav jugoistok kontinenta. Na marginama konferencije planiran je niz bilateralnih susreta, među ostalima i s potpredsjednikom SAD-a, predsjednikom Azerbajdžana, premijerom Katara te ruskim i njemačkim ministrom vanjskih poslova. Na konferenciji će sudjelovati i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.240623,240619,240600,240430