PREDSJEDNIK U ISTRI

Josipović traži zaštitu vjerovnika

11.02.2010 u 14:54

Bionic
Reading

Bit ću vam na raspolaganju pri realizaciji projekata i otvaranju vrata u svijetu. Predsjednik Republike može pomoći pri izvozu, pri dogovaranju namjenske proizvodnje za NATO i onome što se često zaboravlja, a vrlo je važno – pri usklađivanju rada državnih tijela da bi propisi i zakoni pogodovali razvoju gospodarstva, rekao je danas brojnim istarskim gospodarstvenicima u HGK – Županijskoj komori Pula novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, javlja ipress.hr

Susret s gospodarstvenicima te predstavnicima lokalne samouprave Josipović je održao u sklopu istarske turneje, započete jutros u Pazinu, nastavljene u Puli, nakon koje slijedi Labin.

Nakon kratke prezentacije aktualnih pokazatelja istarskog gospodarstva, za koje je Josipović naglasio da je jedan od motora hrvatskog gospodarstva, ali i primjer korektnog poslovanja i poštivanja prava radnika, gospodarstvenici su predočili vrlo konkretne probleme u čijem im rješavanju, vjeruju, predsjednik može pomoći. Karmelo Krebel, direktor Kamena Pazin, upozorio je da su naknade za eksploataciju kamena novim Vladinim uredbama 4 do 5 puta veće nego dosad te je Josipović zatražio da mu dostavi pravnu analizu problematičnih zakonskih odredbi, dok je Veljko Ostojić, direktor Riviere, predložio sastanak predsjednika i turističkih djelatnika na kojem bi se razmotrila pitanja konkurentnosti hrvatskog turizma, koju smanjuju preveliki PDV i parafiskalna davanja te zakoni o turističkom zemljištu i golfu.

Milan Travan iz Intercommerca naglasio je da problem neplaćanja robe i usluga sustav vodi u propast i predložio izradu posebnog zakona o zaštiti vjerovnika s propisanim trenutnim sankcijama za neplatiše. 'Isti problem muči gospodarstvenike i u drugim županijama koje sam dosad posjetio. Zakone imamo, ali pravosuđu treba dati sve uvjete za rad. Također, jedan od većih generatora nelikvidnosti je država, odnosno javna poduzeća, jer nedostaje politička volja da se državu natjera da plaća u roku. Jedan od mojih prijedloga stoga će biti uključenje države u sustav multilateralne kompenzacije', najavio je Josipović. Tu se uključio i župan Ivan Jakovčić, izvijestivši da je moguće ukidanje Trgovačkog suda u Pazinu, iako je četvrti po veličini, te pozvavši sve prisutne da se angažiraju da se ova iznimno značajna institucija za istarsko gospodarstvo ne ukine.

Odgovarajući na novinarska pitanja Josipović je podržao sporazum o izručenju potpisan s BiH, izjasnio se protiv Zakona o golfu u dijelu koji se odnosi na izvlaštenje privatnih vlasnika zemlje u korist interesa investitora te, govoreći o tvornici kamene vune Rockwool, pozvao nadležna tijela države i županije da nadziru poštivanje svih ekoloških standarda, s obzirom da je zdravlje građana najbitnije. Na upit što će učiniti da se korupcijske afere do kraja istraže i procesuiraju, bez obzira na sudionike, pa bili to i oporbeni političari, Josipović je ustvrdio da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala njegova glavna zadaća. 'Osim općih predsjedničkih ovlasti iskoristit ću i posebne ovlasti, odnosno tražiti od sigurnosnih službi države da se angažiraju i na tom polju', rekao je Josipović.