'BEZ OBZIRA O KOME SE RADI'

Josipović se sjeća žrtava totalitarističkih režima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.08.2012 16:28
  • Objavljeno 23.08.2012 u 16:28
Josipović tito

Josipović tito

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svojoj je izjavi, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, istaknuo kako od početka svog mandata zagovara politiku punog i bezrezervnog poštivanja svih žrtava totalitarnih i autoritarnih poredaka, bez obzira o kome se radi i u kojim je okolnostima netko postao nevinom žrtvom ekstremizma

Napominje da je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kojeg danas obilježavamo, prilika da se podsjetimo svih pojedinaca, društvenih skupina, manjina i naroda, koji su stradali zbog političkog, vjerskog, ideološkog i svakog drugog ekstremizma.

'U 20. stoljeću, Europa je, na žalost, bila kolijevka nekih od takvih totalitarnih ideologija: nacizma, fašizma i komunizma, posebno u svojoj brutalnoj formi staljinizma. Bila je, također, i prostor u kojem su dugo postojali autoritarni ili poluautoritarni poreci. Gotovo nijedna zemlja Europe nije uspjela izbjeći diktaturu, ekstremizam i političko nasilje nad nekom skupinom i mnogim pojedincima. Mnoge su države u tome stoljeću bile okupirane, a druge su bile žrtvama unutrašnjeg političkog, etničkog ili ideološkog nasilja', naglašava Josipović u svojoj izjavi.

Navodi i da smo se u Hrvatskoj tek krajem prošlog stoljeća u potpunosti okrenuli demokratskom uređenju, koje u svom središtu ima koncept ljudskih prava, pluralizma i međusobnog poštivanja te da taj put nije bio ni lagan, ni pravocrtan.

'Od početka svog mandata zagovaram politiku punog i bezrezervnog poštivanja svih žrtava totalitarnih i autoritarnih poredaka, bez obzira o kome se radi i u kojim je okolnostima netko postao nevinom žrtvom ekstremizma. Svaka žrtva zaslužuje puno dostojanstvo, a obitelji žrtava našu brigu i pomoć. Žrtve prošlih ratova, holokausta, političkog ekstremizma protiv manjina, stradanja u poslijeratnom razdoblju, stradanja u Domovinskom ratu, kao i druge žrtve netolerancije i nasilja ostaju nam trajnom opomenom da uvijek i neprekidno moramo raditi na očuvanju mira i demokracije, kao i na sprečavanju nasilja i totalitarnih tendencija. Neka je vječna slava nevinim žrtvama, kojih ćemo se uvijek sjećati!', stoji u izjavi predsjednika Josipovića povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi