PREDIZBORNO OTVORENO PISMO

Josipović: Ovo su stvarni hrvatski problemi, a ne 'gdje si bio 1941.'

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Ivo Josipović uputio je desetak dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora otvoreno programsko pismo hrvatskoj javnosti, u kojemu otvara pet pitanja koje naziva stvarnim problemima hrvatskog društva, te – kako kaže, nudi odgovor na pitanje: tko zaista u Hrvatskoj nudi promjene?

Kao ključne probleme hrvatskog društva definira otuđenost i bahatost elita, rascjepkanu i centraliziranu državu, zakrčenost sustava, nejednakosti i kriminal, te trošenje budućnosti i život na kredit. Josipović ustvrđuje da smo rješenje tih problema odgađali puna dva i pol desetljeća, uključujući i sedam godina vladavine SDP-a, pa kad vlade nisu provele strukturne reforme, kaže, učinit će to on.

Kao odgovore na spomenute probleme nudi pošteni izborni sustav, snažne regije, ravnotežu vlasti i funkcionalnost institucija, jednakost šansi, pravednost i poštenje, te izmjene zakona koje bi onemogućile beskonačna kreditna zaduživanja.

U zaključku pisma Josipović prelazi u protunapad na Kolindu Grabar Kitarović, ustvrđujući da su na svim ovim temama njegova protukandidatkinja i njegova stranka izvor problema, a ne rješenje.

Cijelo programsko pismo Ive Josipovića pročitajte ovdje