PRIZNANJE I NEMŠIĆU

Josipović odlikovao Antu Kostelića

05.10.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović uoči Dana neovisnosti dodijelio je 20 visokih državnih odlikovanja zaslužnim građanima te pet povelja. Dodjeli odlikovanja prisustvovao je i bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je i predložio neke od nagrađenih

Među nagrađenima je i poznati hrvatski skijaški trener Ante Kostelić, koji je odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom za posebne zasluge u sportu. Ne treba posebno podsjećati da su Ivica i Janica pod trenerskom palicom Ante Kostelića osvojili devet olimpijskih medalja.

'Zahvaljujem na časti koja mi je stavljena ovim visokim odličjem. Primam ga kao priznanje mojoj obitelji, hrvatskom skijaškom sportu i meni osobno. Također smatram da je ovaj visoko nagrađeni sportski doprinos ugledu domovine proizašao iz hrvatske športske tradicije i slobode, posebno potvrđene uspostavom naše državnosti', rekao je Kostelić.

Među ostalim odlikovanima možemo spomenuti uspješnog menadžera Borisa Nemšića, ali i Katicu Bergman i Đorđa Gunjevića koji su tijekom Domovinskog rata u Pakracu spasili stotine duševnih bolesnika iz psihijatrijske bolnice koja se nalazila u neprijateljskom okruženju.

'Odličja se daju ljudima koji su svojoj domovini dali poseban doprinos. Vi ste taj doprinos dali i ja vam čestitam', rekao je predsjednik i konstatirao da odlikovani pokrivaju široki društveni spektar, od kulture i sporta, preko vanjskih poslova i znanosti, do vjerskih i ekonomskih krugova. Istaknuo je da su ljudi najveće bogatstvo naše zemlje.

Ako nam se danas i čini da smo daleko od Europske unije, nastavio je predsjednik, i da nismo u tom društvu zbog korupcije i kriminala, ipak pogledajmo iza sebe, gdje je Hrvatska bila i gdje je danas.

'Možemo konstatirati kako sve ovo što se danas događa, govorim o aferama, jest rezultat naše spremnosti da se suočimo i s lošim stranama našeg društva. Ove afere koje su u medijima i kuloarima i svim razgovorima koje obavljamo pokazuju da Hrvatska ima snage da s njima raščisti. Ja sam siguran da će Hrvatska raščistiti s korupcijom i provesti reforme koje se očekuju ne samo radi Europske unije nego Hrvatske same', zaključio je predsjednik.