bivši predsjednik

Josipović o pomilovanju Mustača i Perkovića: 'Vode se ratovi koji traju iz doba bivše Jugoslavije, razračunavaju se računi'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 21.04.2022 23:17
  • Objavljeno 21.04.2022 u 23:14
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović komentirao je zahtjevu za pomilovanje bivših suradnika UDBA-e i i hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Na pitanje što bi napravio da je predsjednik i da mu na stol dođe zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača, Josipović je odgovorio da bi radio isto što je radio u brojnim slučajevima.

"Sačekao bih prijedlog ministarstva, mišljenje svog stručnog povjerenstva koje se bavilo tim pitanjima, uzeo bih samRTL Direktu. predmet, malo sam u drugačijoj poziciji od bivših drugih predsjednika i sadašnjeg predsjednika jer sam profesor kaznenog prava , i donio bi odluku po svojoj savjesti. Tu je preuranjena priča cijela, gdje se sad već vode ratovi koje traju iz doba bivše Jugoslavije i da se drugi računi razračunavaju, a ne samo pomilovanje i institut kao takav', kazao je Josipović u RTL Direktu.

Dodoa je da drugačije misli o pomilovanju nego Milanović i da je njegovo je ustavno pravo da ne daje nikome pomilovanje.

Josipović je otkrio i kako je on donosio odluku o pomilovanju.

"Ja sam imao načela. Nije bilo rečeno da ne bih od nekog odstupio da je došao konkretni slučaj koji bi prevagnuo na pozitivnu ili negativnu stranu, ali imao sam načelo prvo da nikog nisam pomilovao za teška kaznena djela, ubojstvo, teške tjelesne ozljede, silovanje, droga mislim na dilere ne na dečke i bolesnike koji su sebi nešto uzgajali, dapače, tu mislim da je bila praksa koja nije bila dobra prema mladim ljudima koji su zgriješili s 2-3 jointa. Nikad nisam pomilovao kaznena djela koja su bila difamantna. Nikada ne bih pomilovao pretvorbene kriminalce", kazao je Josipović. 

Kazao je i da bi se teško odlučio pomilovati ratnog zločinca.

"Mislim da zauzimanje apodiktičkog stava nije dobro, da medijske hajke koje se rade za i protiv nisu dobre. To je nasljeđe određenog monarhizma jer je monarh bio na čelu države. Koliko znam, nema niti jedna europska zemlja koja je ukinula taj institut jer je jedna od funkcija predsjednika da kad sustav ne reagira doprinese. Nema savršenog sustava, da ne napadam pravosuđe. Ne može pravosuđe uvijek donijeti najispravniju odluku, niti sam je ja donosio, uvažimo situaciju da je svakom društvu potrebno više korektivnih mehanizama. Moguće je prodavati pomilovanje, sve zlorabiti, ali onda slijedi kazna", kazao je Josipović.

Komentirao je i situaciju u kojoj su generali protiv generala i vrijeđanje Ante Gotovine da je izdajnik te kazao da se radi o jednoj sramotnoj priči. 

"Ljude poput Gotovine, Džanka ili još nekih, nazivati ih izdajnicima jer su iznijeli stav na koji imaju pravo, ima razloga da se razmišlja o pomilovanju. Gotovina je vjerojatno uvjeren da su dva osuđenika dala ozbiljan doprinos. U jako puno slučajeva je sudjelovanje, pa čak i ne ovako intenzivno kao kod ova dva osuđenika, u Domovinskom ratu olakotna okolnost. S obzirom da su suđeni u Njemačkoj te olakotne okolnosti nisu mogle biti uzete u obzir. Njima nisu dostupni ni pravni lijekovi koji su drugim osuđenicima dostupni. Da sam u poziciji predsjednika Milanovića, uzeo bih ozbiljno u razmatranje taj predmet. Vodi se neki drugi rat, rat još iz vremena bivše Jugoslavije, između onih koji su branili tadašnju državu i zločinom nažalost i oni koji su je rušili, neki isto zločinom", kazao je. 

Naveo je i da ima nekih mišljenja Europskog suda za ljudska prava da oni koji prakticiraju zločin u ime države da su odgovorniji i da je taj zločin teži nego što ga počini individualna osoba.

"Svaki slučaj je zaseban i zato postoji pomilovanje i procedura koje se predsjednik drži. Pravo je predsjednika da daje ili ne daje, to je stav diskrecije, razumijem njegov stav i rezervu, neću reći da je dezavuiranje pravosuđa ali je određena korekcija, no ima i drugi element promijenjenih okolnosti, zahtjeva pravednosti, jednakosti prema građanima", zaključio je Josipović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!