POSLJEDNJE ZBOGOM

Josipović ne ide na pogreb Margaret Thatcher

11.04.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Hrvatska će na pogreb bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u Londonu 17. travnja poslati predstavnika, doznaje tportal od visokog izvora u hrvatskoj vlasti. Iako se još ne zna tko će u srijedu predstavljati Hrvatsku u Londonu, sigurno je da to neće biti predsjednik Ivo Josipović

Knjiga žalosti u Zagrebu

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu otvorilo je knjigu žalosti povodomsmrti Margaret Thatcher. Građani koji se žele upisati u knjigu žalostimogu to učiniti u posljednjem terminu, u četvrtak između 14 i 16 sati,na adresi veleposlanstva, Ulica Ivana Lučića 4.

'Predsjednik Josipović sljedeći tjedan ima već davno dogovoreni trodnevni službeni posjet švedskog kralja i kraljice' Hrvatskoj, odgovor je Odjela za informiranje Ureda predsjednika na upit tportala planira li Josipović nazočiti sahrani bivše britanske premijerke.

Ranije jutros u Veleposlanstvu Ujedinjenog Kraljevstva u Zagrebu potvrđeno je da će se upućivati pozivi stranim vladama da pošalju svog predstavnika na pogreb.

Iako posljednji ispraćaj Margaret Thatcher formalno neće biti državni pogreb, na njemu se očekuju brojni svjetski državnici. Potvrđeno je, međutim, da na pogreb zbog zdravstvenih razloga u London neće doći bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov (82), koji je usko surađivao s pokojnom premijerkom na okončanju Hladnog rata.

Reuters je iz britanske vlade dobio potvrdu da će se ispuniti želja obitelji bivše premijerke da se na pogreb ne pozove argentinska predsjednica Cristina Fernandez. Još uvijek traje vijećanje hoće li pozivnica biti uručena nekom niže rangiranom predstavniku Argentine, države koja je u sporu s Britanijom oko nadležnosti nad Falkladskim otocima.

Prema istom izvoru, očekuje se da britanska vlada na pogreb pozove predstavnike svih zemalja s kojima Britanija ima 'normalne' diplomatske odnose.

Organizacija svečanog ispraćaja Margaret Thatcher glavna je tema razgovora u Britaniji, duboko podijeljenoj oko političkog nasljeđa bivše premijerke. Pogreb će se održati uz vojne počasti, uz nazočnost kraljice Elizabete II. koja je posljednji put bila na pogrebu nekog premijera 1965. godine kada je Britanija ispraćala Winstona Churchilla

Istovremeno, procesiju koja će se kretati od Westminstera do katedrale Svetog Pavla osiguravat će više od 700 naoružanih pripadnika snaga sigurnosti.