UPOZORIO NA GOVOR MRŽNJE

Josipović nakon dvije godine došao na domjenak za pravoslavni Božić

  • +11

Domjenak povodom pravoslavnog Božića

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Bionic
Reading

Na primanju Srpskoga narodnog vijeća u povodu proslave Božića - i ove je godine mnogo osoba iz javnog života. Na njemu su, između ostalih bili, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović te predsjednik Ivo Josipović koji je na domjenak došao nakon što se dvije godine ispričao zdravstvenim razlozima

Hrvatski predsjednik i kandidat za novi mandat Ivo Josipović u utorak je, nakon dvije godine izbivanja, nazočio tradicionalnom domjenku kojim je Srpsko narodno vijeće (SNV) proslavilo pravoslavni Božić, no odbio je odgovoriti znači li to da predsjednika SNV-a Milorada Pupovca više ne smatra "etnobiznismenom", kako ga je nazvao prije dvije i pol godine, u pismu objavljenom u Novostima SNV-a. "Ovo nije pravo mjesto za razmirice koje se događaju na političkoj sceni. Tako to biva u politici, neki put smo bliže, neki put smo dalje i one poruke Božića koje sam istakao mi se čine danas najvažnije", rekao je Josipović novinarima, na domjenku na kojem je upozorio na porast netolerancije i govora mržnje.

Predsjednik Josipović rekao je da danas svjedočimo kako neki na našbrod stavljaju najstrašniji teret - mržnju. 'Našu lijepu Hrvatsku moramočuvati od mržnje i netolerancije', kazao je predsjednik Josipović.Premijer Zoran Milanović naglasio je da svi trebamo pripaziti štomislimo jer da naše misli mogu postati riječi, da riječi mogu postatidjela, da djela mogu biti i malj, a da to onda može postati i običaj.Kao najveće vrednote društva naveo je pravdu, jednakost, slobodu i pravanacionalnih manjina, a prenosi Večernji list.

O razlozima zbog kojih je Josipović nakon dvije godine izbivanja, te nakon međusobno izrečenih teških riječi, ponovo došao na SNV-ov domjenak, nije želio nagađati ni Pupovac. "Iz djetinstva se sjećam da su Badnjak i Božić dani izmirenja ljudi. Ovaj dan i prijem je jedno takvo mjesto na kojem je svatko dobrodošao. Da je došao bilo tko drugi, bio bi jednako primljen. Kao što ste vidjeli, pozdravio sam i izaslanika HDZ-a i, bez obzira na političke razlike, mi poštujemo političke napore", odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje je li se pomirio s Josipovićem.

Dodao je i kako "vrsta sukobljavanja u političkom životu kakvu imamo u proteklih godinu-dvije nije dobra ni za stranke ni za zemlju".

'Veliki teret iz prošle godine unosimo u 2015. Radi se teškoj ekonomskoj situaciji i uređenosti našeg društva ali i o porastu prijekih i naopakih riječi', poručio je Milorad Pupovac. 'To nas onemogućava da se bavimo onim što istinski mori naše društvo i svakoga od nas - bio Hrvat, Srbin ili netko treći', kazao je. Dodao je kako bi bilo najbolje da jedni drugima poželimo da se u ovoj godini što prije oslobodimo netolerancije, prenosi HRT

Na domjenku je govorio i mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije, koji je naglasio kako je Božić praznik u kojem se Bog otkrio kao apsolutno dobro čovjeku, koji je pozvan da dobro u sebi neprestano razvija i afirmira.

Okupljene su pozdravili i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek te predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na domjenku je bio vanjskopolitički tajnik stranke Miro Kovač, koji je novinarima nakon domjenka prenio čestitke Karamarka i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović pravoslavnim vjernicima. Na pitanje prepoznaje li se HDZ u upozorenjima na netoleranciju govornika na SNV-ovu domjenku Kovač nije odgovorio, a upitan zašto u Novinarskom domu nisu Karamarko i Grabar Kitarović odgovorio je: "Kampanja".

Na božićnom prijemu tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističkih vrijednosti. Nagrađeni su Jovica Brkić, Oliver Frljić i posthumno Adam Dupalo.

Nagrada za doprinos razvoju srpskih institucija Nikola Tesla pripala je profesoru Miodragu Miloševiću, koji se početkom devedesetih uključio u aktivno formiranje institucija Srba u Hrvatskoj.