GORDAN MARAS:

'Josipović mora imati veću plaću od Vujčića jer radi složeniji posao'

13.03.2014 u 12:39

Bionic
Reading

'Plaća guvernera Vujčića je previsoka i neprimjerena trenutku u kojem se Hrvatska nalazi', rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate programa poticanja poduzetništva i obrta 'Poduzetnički impuls 2013.'

Maras očekuje kako će Savjet HNB-a reagirati i smanjiti guvernerova primanja. 'U javnom sektoru najsloženije poslove obavljaju predsjednik i premijer i zbog toga guvernerova plaća ne može biti za čak 10.000 kuna veća od predsjednikove i 12.000 kuna veća od premijerove', istaknuo je Maras.

Guvernerovu plaću koja iznosi 34.158,20 kuna neto problematizirao je u tjednik Globus.

'Neću se voziti u audiu'

Marasu nije sporno da je njegovo Ministarstvo preuzelo audi čija je nabavka podigla puno prašine. "Sve automobile koji su isporučeni će preuzeti Vlada, takva je odluka i oni će se dati na korištenje MUP-u", poručio je Maras. "Znači ono što želim reći jest da će ti automobili biti preuzeti i dani MUP-u, i tu je, što se mene tiče, priča završena. Ja ga neću voziti i dok ga MUP ne preuzme, on će biti ovdje gdje je - na mjestu u garaži u Ministarstvu", istaknuo je. Maras je ponovio nekoliko puta kako ne vidi razliku stoji li audi u garaži ministarstva ili je na parkiralištu leasinga.

Ministar je prokomentirao i odlazak Antuna Kovačeva s čela HBOR-a. Ustvrdio je kako je za HBOR dobro da dođe svježa krv te je najavio kako će u narednim mjesecima biti još promjena u radu banke.

'Transparentnost HBOR-a mora biti veća i treba se okrenuti poticanju projekata koji doprinose izvozu i otvaranju novih radnih mjesta. Neće se više podupirati investicije poput onih koje su nanijele štetu Vladi poput kredita tvrtki Facta Vera Branka Šegona', rekao je Maras.

Odgovornom za taj slučaj smatra Upravu HBOR-a. 'Da je tu uprava bila odgovornija, ne bi Vladu dovela u neugodnu poziciju', rekao je Maras.

Na pitanje tko će naslijediti Kovačeva na čelu HBOR-a nije dogovorio, već samo rekao da će o tome odlučiti Vlada.

Prošle godine Ministarstvo poduzetništva je putem programa Poduzetnički impuls ukupno uložilo oko 400 milijuna kuna, potičući projekte vrijedne 7,5 milijardi kuna. Prema Marasovim projekcijama to će rezultirati s 8.650 sačuvanih i otvorenih radnih mjesta.