AGENCIJE O GOVORU U PARLAMENTU BIH

'Josipović je poslao najjasnije poruke mira'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2010 20:35
  • Objavljeno 14.04.2010 u 20:27
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sve svjetske agencije podrobno su izvijestile o govoru hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i istaknule kako je izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća pridonijela stradanjima ljudi i podjelama koje još nisu nestale

Associated Press ističe kako je Josipovićev govor u parlamentu BiH "dosad najjasnija poruka mira i pomirbe nekoga političkog vođe u regiji", a France Presse kako je Josipović uputio "snažnu poruku pomirbe" BiH, koju je izabrao za svoj prvi posjet regiji i podsjeća kako je u predizbornoj kampanji inzistirao na temi pomirbe na Balkanu.

Francuska agencija najavljuje i sutrašnji Josipovićev obilazak Ahmića i Križančeva Sela, gdje će odati počast najprije muslimanskim, a potom i hrvatskim civilnim žrtvama.

"On će biti prvi hrvatski predsjednik koji će posjetiti to mjesto (Ahmiće), koje je postalo simbolom nasilja koje je razdiralo Hrvate i bosanske muslimane 1993. i 1994. Saveznici protiv Srba u najdužem ratnom razdoblju, Hrvati i bosanski muslimani su te dvije godine ratovali međusobno", podsjeća AFP.

Agencija Reuters naglašava kako je "Josipović prvi hrvatski politički vođa koji je javno osudio ulogu Hrvatske u BiH" i navodi kako je njegov govor u Sarajevu "posljednji u nizu koraka koje poduzimaju hrvatski i srbijanski reformistički političari u nastojanju da zaliječe rane iz ratova 1990-ih".

Reuters podsjeća kako je u ožujku srbijanski parlament donio rezoluciju u kojoj se osuđuje pokolj u Srebrenici, ali se ne spominje genocid i ne nudi isprika, zbog čega su je, navodi britanska agencija, bošnjački političari ocijenili nedostatnom.

I Reuters spominje obilazak Ahmića i Križančeva Sela u kojem će se Josipoviću pridružiti katolički i muslimanski vjerski vođe iz BiH. Agencija prenosi riječi muslimanskoga duhovnog vođe u BiH velikog muftije Mustafe Cerića u kojima izražava sreću zbog mogućnosti sudjelovanja na zajedničkoj komemoraciji s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Na pitanje smatra li kako je hrvatski predsjednik bio iskren u isprici za ratna stradanja, Cerić je u razgovoru za Reuters rekao: "Naravno da je iskren i ja sam jako sretan."

Austrijska agencija APA izvješćuje opširno o Josipovićevu posjetu BiH, izdvojivši posebno njegove riječi da je "Hrvatska zainteresirana za stabilnu državu BiH koja funkcionira i koja ostvaruje svoje ciljeve pristupa NATO-u i EU", pri čemu će "Hrvatska davati jaku potporu BiH".

Srbijanska agencija Tanjug objavila je veliki tekst u kojem izdvaja sve bitne naglaske iz govora hrvatskog predsjednika, uključivo i njegove izraze štovanja za sve žrtve rata u BiH i tvrdnju da je "svaki izgubljeni život gubitak za sve" te najavu kako će sigurno posjetiti i mjesta u BiH u kojima su stradali Srbi. Slično, ali nešto sažetije, izvješće objavila je i slovenska agencija STA.

Ivo Josipović je u Sarajevu priznao pogrješke politika iz 90-ih godina i najavio novu politiku, navodi talijanska agencija ANSA u vijesti o posjetu hrvatskog predsjednika Sarajevu.

U svom prvom službenom posjetu BiH novi hrvatski predsjednik je u obraćanju parlamentu BiH rekao da su "došla nova vremena u kojima treba priznati pogrješke iz prošlosti i hrabro krenuti novim putem koji će cijeloj regiji donijeti trajan mir, stabilnost i napredak", stoji u vijesti talijanske agencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!