SKUP NATO-A U PORTUGALU

Josipović doputovao u Lisabon

19.11.2010 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović stigao je u petak u Lisabon, gdje će sudjelovati u radu dvodnevnog sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, jednog od najvažnijih u povijesti NATO-a

Hrvatska na skupu u Portugalu prvi put sudjeluje kao punopravna članica NATO-a i suodlučivat će o trima temeljnim zadacima samita: donošenju novog Strateškog koncepta koji će odrediti način djelovanja Saveza u idućih deset godina, donošenju odluke o rokovima povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana i prepuštanju odgovornosti za sigurnost u toj zemlji tamošnjoj vojsci i policiji do 2014. godine te učvršćivanju odnosa s Rusijom na samitu NATO-Rusija u subotu.

Predsjednik Josipović u glavnom gradu Portugala predvodi visoko hrvatsko izaslanstvo u kojem su ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić i brojni drugi uglednici.

Sastanku na vrhu NATO-a prethodio je samit mladih iz zemalja članica NATO-a koji je održan jučer, a samit NATO-a počet će danas poslijepodne sjednicom Sjevernoatlantskog vijeća koje okuplja predsjednike država i vlada 28 zemalja članica saveza, na kojem se očekuje usvajanje novog strateškog koncepta.

Predsjednik Josipović u Lisabonu će, kako je priopćeno, sudjelovati i na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća i u subotu na sastanku o Afganistanu na kojemu će, uz članice Sjevernoatlantskog vijeća, sudjelovati i sve države koje pridonose misiji ISAF-a, kao i predstavnici UN-a, Svjetske banke i EU-a te na sastanku NATO-Rusija, ali još nije potvrđeno kad će govoriti.

Na marginama samita Sjevernoatlantskog saveza u Portugalu, po posljednjim najavama, trebao bi se održati sastanak SAD i EU, na kojem će sudjelovati američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik europske komisije Jose Manuel Barroso i kojim bi trebao završiti cijeli događaj.