JE LI BILO UHOĐENJA?

Josipović dobio prvi izvještaj SOA-e o Liniću

30.05.2014 u 19:44

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović gostovao je u emisiji HRT-a Javna stvar gdje je otkrio da je dobio prvo izvješće SOA-e o optužbama Slavka Linića da ga je uhodio premijer Zoran Milanović.

'Hrvatska je u ozbiljnom trenutku. S jedne strane tu su elementarne nepogode, a s druge strane politika. Riječ je o ozbiljnim optužbama i one se moraju raščistiti. Učinit ću sve što je potrebno da se što prije otklone dileme. Vlada mora raditi neopterećeno. Zatražio sam od SOA-e izvješće je li bilo postupanja prema Liniću. Već sam dobio prvo izvješće, kao i premijer, ali ne želim reći što piše u njemu jer sam zatražio od Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti (VNS) da obavi izvanredni nadzor. Početkom tjedna ću reći sve o tome', rekao je u emisiji HTV-a Javna stvar predsjednik Republike Ivo Josipović.

Ako se pokaže da je bilo zloporabe onda je to prvorazredna tema za VNS, koje sam već sazvao na jednu drugu temu. Oko svega je već razgovarao i s Milanovićem i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom. 'Svi s kojima sam razgovarao su zabrinuti o ovoj temi. Moraju učiniti sve u Vladi i SDP-u da se sukob unutar SDP-a ne pretače na Vladu', rekao je Josipović.

'Ovo je kriza u stranci i ne smije biti kriza u Vladi jer Linić više nije član Vlade. Postoji opasnost da se sukob u stranci prelije na državu. To govori o pojačanoj odgovornosti članova Vlade da državni interesi nisu podređeni unutarstranačkim problemima', rekao je Josipović.

'Predsjednik države je partner Vlade i Sabora. Parlamentarna situacija će odlučiti o potrebi raspisivanja izbora. Ona je za sada dobra, Vlada ima podršku parlamenta', smatra Josipović.

'Vlada ima moje povjerenje dok se ne dokaže da je nešto činila protiv zakona i protiv Ustava. Ja ću provjeriti je li je SOA postupala protiv Linića i ako jeste je li je to bilo zakonito i prema rezultatima', koje su podijeliti s javnošću donijeti odluku.

Sve što je Linić iznio postoje institucije koje to mogu provjeriti, smatra. Ako je riječ o kaznenim djelima, to mogu provjeriti tijela kaznenog progona, ako su političke raspravljat će stranka, a javnost će donijeti svoj sud.

'Imamo humanitarni problem, čekaju nas reforme u svim segmentima hrvatskog društva - obrazovanje, znanost, zaštita okoliša, kulturna baštine. Ovu priču treba što prije završiti ovako i onako', stav je predsjednika Josipovića.