DRŽAVNI VRH U BREZOVICI KOD SISKA

Josipović bi izjednačio borce i branitelje

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.06.2010 15:44
  • Objavljeno 22.06.2010 u 14:37
IVO JOSIPOVIĆ BORCI

IVO JOSIPOVIĆ BORCI

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Državni vrh obilježio je u šumi Brezovici kod Siska Dan antifašističke borbe te 69. godišnjicu osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda

Josipović je rekao da je došlo 'vrijeme u kojem će biti jasno da je antifašizam vrijednost koju baštinimo iz Drugog svjetskog rata i u kojemu je jasno tko je bio tko u tom ratu, ali i vrijeme u kojem ćemo imati sućut prema svakom izgubljenom životu, u kojem će svaki poginuli imati svoje ime, vidljiv i dostojan grob'.

Ocijenio je 'da, na žalost, u Hrvatskoj još nismo do kraja valorizirali svoju povijest, te da je previše onih koji relativiziraju važnost antifašističke borbe'.

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL


Istaknuvši da je ponosan na pobjedu naših očeva i djedova partizana i zahvalan im što su Hrvatsku svrstali među pobjednike u Drugom svjetskom ratu, Josipović je rekao 'da dodatno posebno cijeni što su i oni razumjeli da je došlo vrijeme kada antifašizam znači ne samo očuvanje tekovina borbe iz Drugog svjetskog rata, već i spremnost na oprost, spremnost na sućut na svim grobovima, pa i onima koji su stradali od ruke pobjednika'.

Posebno se zahvalio hrvatskih antifašistima 'koji su zajedno s njim otišli na mjesto pogubljenja pripadnika poraženih vojsci i civila koji su ih pratili u bijegu, pokazavši pri tome snagu pobjednika i plemenita sućut'.

Josipović je ocijenio 'kako nismo uvijek principijelni i dosljedni u afirmaciji antifašizma i uloge antifašista' i apelirao 'da status antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bude načelno jednak', pozvavši 'Vladu i Sabor da se prava boraca NOB-a stave na odgovarajuću razinu prema Deklaraciji o antifašizmu'.

Napomenuvši da se pred Hrvatskim saborom nalazi i zakon koji bi trebao omogućiti otkrivanje i obilježavanje zločina počinjenih nakon Drugog svjetskog rata, predsjednik Josipović je apelirao "na hrvatski Sabor i predlagatelja zakona da izbjegnu otvaranje novih konfrontacija i jednostranih interpretacija povijesti", iznijevši uvjerenje 'da će Sabor imati mudrost da izbjegne loša iskustva koja smo imali s tzv. Vukojevićevom komisijom'.

'Volio bih da u konačnoj verziji taj zakon bude na tragu povijesne pomirbe, volio bih zakon koji neće zaboraviti brojne žrtve fašizma, nacizma, čiji se grobovi još uvijek ne znaju, žrtve čija se imena ne znaju, poput onih iz Jadovna, da se ne zaboravi da su porušene stotine spomenika palih u Drugom svjetskom ratu od strane okupatora i onih koji su im se pridružili, da ne zaboravi da je potrebno obnoviti i te spomenike', rekao je.

U ime pokrovitelja svečanosti, predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su pripadnici Prvog sisačkog partizanskog odreda i hrvatski antifašisti nedvojbeno iskazali privrženost hrvatskog naroda slobodarskim idealima nasuprot ustaškom režimu.

22. lipanj je trajni simbol povijesne opredijeljenosti hrvatskog naroda za slobodu i mir, za slobodu svakog čovjeka i svoga naroda, čvrsti temelji današnje Hrvatske, slobodne, demokratske, europske, rekla je premijerka Kosor.

'Vlada odlučno odbacuje i osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma i rehabilitacije fašističke ideologije, svakog oblika ekstremizma, totalitarizma i radikalizma. Kao hrvatska premijerka neću se nikada umoriti u ponavljanju da je ustaški režim bio režim zla, režim mržnje i nesnošljivosti u kojem su zlostavljani i ubijani ljudi samo zato što su bili drugi i drugačiji. Najoštrije osuđujem zločine počinjene za vrijeme ustaškog režima, zločine za koje nema opravdanja i koje nikada ne smijemo zaboraviti. Najoštrije osuđujem zločin protiv svakog čovjeka, jer nema tog cilja koji se zločinom može dostići, niti zločinom pravdati", rekla je Kosor. Naglasila je da u tom smislu pozdravlja nedavni čin predsjednika Republike Ive Josipovića i 'odavanje počasti žrtvama politike osvete'.

'Poglavlje borbe za bolju prošlost moramo zauvijek zatvoriti, naše poglede želimo i moramo usmjeriti samo prema budućnosti mira i napretka koju možemo osigurati samo na čvrstim temeljima antifašizma, na temeljima pobjede dobra, stoga je svaki pokušaj kompromitiranja antifašizma ujedno i pokušaj kompromitiranja hrvatske države i njezine budućnosti kao ravnopravnog čimbenika u ujedinjenoj Europi', poručila je premijerka i naglasila da nema nikakve dvojbe o golemom doprinosu Hrvatske u borbi protiv fašizma, niti o antifašizmu kao sastavnici Hrvatske čije su vrijednosti trajno potvrđene u temeljima hrvatske državnosti i suverenosti kroz izvorišne osnove Ustava RH i Deklaracije o antifašizmu.

Pobjeda u Domovinskom ratu nad politikom Slobodana Miloševića i srpskom agresijom, na kojoj se temelji samostalna i demokratska Republike Hrvatska, afirmirala je antifašizam i njegove univerzalne i trajne vrijednosti, rekla je odavši zahvalnost svim hrvatskim braniteljima poginulima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Na skupu u Brezovici prigodne govore održali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Neven Mimica predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Shen Zhifei, te sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Predsjednik Josipović, premijerka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Mimica, kao i brojna državna i stranačka izaslanstva, te antifašisti iz Bosne i Hercegovine i Italije, položili su vijenac na spomenik Prvom sisačkom partizanskom odredu u Brezovici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi