SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJE

Josip Šarić s HTV-a izabran za novinara godine

03.05.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Novinar HTV-a Josip Šarić izabran je za novinara godine u izboru članova Hrvatskog novinarskog društva. Nagradu je dobio za višegodišnje izvještavanje s mnogih kriznih žarišta u svijetu - Libije, Sirije, Iraka i Afganistana, iz kojih je donosio ratne reportaže te za ekskluzivnu priču 'Sjeverna Koreja - Gladna djeca komunizma'iz najizoliranije države svijeta u koju je, među rijetkima, uspio ući

Osim Josipa Šarića, na svečanosti održanoj u Novinarskom domu u povodu Svjetskog dana slobode medija, dodijeljene su i druge godišnje nagrade HND-a za izvrsnost u radu kojom generacije vrsnih novinara i novinarki daju veliki doprinos dostojanstvu profesije.

Nagradu za životno djelo 'Otokar Keršovani' dobio je Ivo Horvat, koji i danas, 75 godina nakon objave prvog novinarskog rada još uvijek povremeno piše te priprema treću knjigu u kojoj ponovno objedinjuje svoje tekstove.

Dodijeljene su i nagrade 'Marija Jurić Zagorka' u četiri kategorije pa je najbolje radove u pisanom novinarstvu imao novinar tjednika Forum Goran Gerovac, nagradu za radijsko novinarstvo dobila je Renata Škudar s Radija 101, najbolje TV-priloge radila je Danka Derifaj s Nove TV, a za seriju tekstova o aferi Kamensko nagradu je na području istraživačkog novinarstva dobio Ilko Ćimić s portala Index.hr.

Najbolju novinsku fotografiju prošle je godine napravio Patrik Macek iz agencije Pixsell, a HTV-ov Jure Ožić Bebek, koji je s novinarom Josipom Šarićem ušao u Sjevernu Koreju, nagrađen je za najbolji snimateljski rad.

Za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda posebno je priznanje, nazvano po prvom predsjedniku HND-a Milanu Grloviću, dodijeljeno Živku Grudenu

Prije svečanosti, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i HND održali su pred Novinarskim domom skup pod nazivom 'Novinari, pokrenimo se!' s kojeg je izražena spremnost i solidarnost novinara da brane sve ugroženija radna, socijalna i profesionalna prava i time zaštite istinsku slobodu medija u interesu demokratske javnosti.

Sedma sila bi trebali biti novinari, a ne vlasnici medija i to je ne samo hrvatski, nego i svjetski problem koji se u godinama krize pojačava’, poručio je predsjednik SNH-a Anton Filić sa skupa na kojeg je došlo tek 50-ak novinara.

Kao ključne probleme novinara, za koje tvrdi da su neslobodni, istaknuo je tzv. RPO-ugovore, nepostojanje kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini, nepostojanje statuta medija te nemogućnost utjecaja novinara na izbor glavnog urednika.

Založio se i za opstanak Vjesnika, čiji su novinari također došli na skup zatraživši bar očuvanje te medijske kuće na web-prostoru, kao neovisnog javnog glasila koje neće biti u službi stranke na vlasti, nego vladajuće kritizirati i ukazati na ključne probleme u društvu.

Po stajalištu Zdenka Duke, predsjednika HND-a, novinarstvo u Hrvatskoj ne stoji dobro, novinari su u lošem položaju, radna mjesta su nesigurna, a plaće se ‘režu’ i radnici otpuštaju. Upozorio je i kako je zbog upitne egzistencijalne sigurnosti novinara upitna i njihova neovisnost.

‘U hrvatskom novinarstvu i dalje je prisutan utjecaj politike, a većina sadržaja ovisi o vlasnicima medija koji često za svoje interese surađuju s političarima i oglašivačima’, ocijenio je Duka založivši se i za kvalitetne javne medije, posebice za javnu televiziju i radio te agenciju Hina.

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. svibnja od 1993. kad je Glavna skupština UN-a odlučila taj dan posvetiti podizanju svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.