KRSTIČEVIĆ NA KOMEMORACIJI

'Josip je postao vječan. Hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti'

26.07.2019 u 11:20

Bionic
Reading

'Kada sam primio vijest o tragičnom napadu na naše vojnike u Afganistanu, osjetio sam strašan gubitak, prazninu, tugu koja će nas stalno pratiti. Josipov odlazak sve nas je duboko potresao, kako nas u Hrvatskog vojsci tako i cijelu hrvatsku javnost. Hrvatska danas tuguje za svojim mladim sinom', rekao je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske na komemoraciji za poginulog skupnika Josipa Briškog. Nazočnima su se obratili i ministar obrane Damir Krstičević te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Načelnik Šundov konstatirao je da je ovo prvi put da je hrvatski vojnik izgubio život u podupiranju mira, unatoč temeljitoj i zahtijevnoj obuci i pripremama koje svi prolaze.

'Naš vojnički život je takav – opasan i nepredvidiv, Ponekad je nemoguće izbjeći opasnosti. Josip je bio primjeren vojnik, vrhunski obučen i pripremljen za najteže zadaće. Nažalost, napad se nije mogao predvidjeti ni izbjeći. Izgubio je svoj mladi život obavljajući posao koji je toliko volio', rekao je Šundov, napominjući da je Josip bio hrabar, jednostavan i neposredan, otvoren i susretljiv, 'jedan od onih među nama koji je znao da moć čovjeka nije u veličanju samog sebe, već u služenju domovini i njezinim potrebama'.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Njegov odluka da bude specijalac čin je iznimne hrabrosti i odlučnosti. Veliki dio sebe utkao je u svoj rad, ostavljajući neizbrisiv trag u svojoj postrojbi. Postao je trajan uzor generacijama koje dolaze', kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, dodajući da je 'spoznaja da smo s njim dijelili dio života velika utjeha i čast'.

  • +31
Komemoracija skupniku Josipu Briškom u Ministarstvu obrane RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nazočnima na komemoraciji obratio se i ministar obrane Damir Krstičević.

'U ovom teškom trenutku za Hrvatsku, želim u ime svih pripadnika Ministarstva obrane i HV-a izraziti najdublju sućut obitelj našeg poginulog Josipa. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i hrvatski narod, a danas s obitelji našeg Josipa tuguje i njegova druga obitelj - obitelj Hrvatske vojske', kazao je Krstičević, dodajući da je Josip hodao putem kojim su hodali hrvatski branitelji.

'Neizmjerno mu hvala što je živio i radio prema vrijednostima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu. Naši vojnici diljem svijeta žive te ideale. Svjesni su složenosti svojih zadaća, da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko od svojih domova. Naši vitezovi pokazuju svu svoju hrBarost i plemenitost. Josip je bio sin, suprug i otac, sve ono što mladi čovjek treba biti, a sada je postao i više od toga. Postao je vječan i hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti', rekao je Krstičević.

'To je istina. Jer kako Isus govori, veće ljubavi nema nitko od ove da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Svaki branitelj, svaki pripadnik HV-a svojim služenjem se svrstao među one kojima pripadaju posebna mjesta. Svaki zaslužuje puno poštovanje od našeg društva i naroda, jer naši vojnici imaju srce, imaju stav, naši vojnici su ratnici', dodao je ministar Krstičević na rubu suza.

Poručio je da će uz suprugu i sina poginulog Briškog ''uvijek biti Hrvatska vojska''. Uz to, najavio je kako će Središte za međunarodne operacije u čast poginulog vojnika preimenovati u Središte za međunarodne operacije 'Josip Briški'.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također se obratila nazočnima, navodeći da je Josip imao ''ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka koji nije želio postati niti ostati prosječan''.

'Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja. Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost', rekla je predsjednica.

'Josipu sada možemo pomoći samo molitvom i vjerom. Njegova besmrtna duša sve nas iščekuje na drugom svijetu, u društvu anđela i hrvatskih ratnika. Tu sam s vama da bih s vama podijelila tugu, ali i ponos. Nisam imala privilegiju poznavati ga osobno, ali bio je izvor vedrine, radosti i ponosa za sve one koji su ga okruživali', kazala je predsjednica.

Dodala je da je Josip bio svjestan svih izazova i opasnosti, sprema bilo gdje i bilo kada stati u obranu domovine i onih koji su preslabi da bi se sami branili.

'Za velika djela stvoreni su upravo oni najbolji, kakav je bio Josip. Svaki dan njegove vojničke službe potvrđuje njegovu odanost i hrabrost, ali i ljudsku dobrotu. Podmukli napad zaustavio ga je prerano u njegovoj misiji i na njegovom životnom putu', poručila je predsjednica, dodajući da prazninu koja ostaje nakon njegovog odlaska ništa neće ispuniti, a 'možemo je ublažiti samo tako da živimo njegove ideale'.

U zagrebačku zračnu luku u ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik, skupnikJosip Briški, koji je poginuo u terorističkom samoubilačkom napadu u Kabulu.

U zagrebačkoj zračnoj luci "FranjoTuđman" organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnikaJosipa Briškog, kojem uz obitelj nazoči predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Josip Briški će uz vojne počasti biti pokopan u subotu. U Ministarstvu obrane i vojarnama diljem zemlje, kao i misijama u svijetu u kojima sudjeluju naši vojnici, jučer su otvorene knjige žalosti.