povratak heroja

[VIDEO/FOTO] U Hrvatsku stiglo tijelo Josipa Briškog, vojnika poginulog u Afganistanu

26.07.2019 u 07:06

Bionic
Reading

Na zagrebački aerodrom NATO-ovim zrakoplovom u petak ujutro stigao je lijes s poginulim hrvatskim vojnikom Josipom Briškim koji je dočekan uz najviše vojne i državne počasti.

U zagrebačku zračnu luku u ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik, skupnikJosipBriški, koji je poginuo u terorističkom samoubilačkom napadu u Kabulu.

Američki zrakoplov u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije „Resolute Support“ general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, priopćeno je iz MORH-a.

U zagrebačkoj zračnoj luci "FranjoTuđman" organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnikaJosipa Briškog, kojem uz obitelj nazoči predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Komemoracija skupniku Josipu Briškom započela je u 11 sati u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu.

Izvor: Društvene mreže

U Ministarstvu obrane i vojarnama diljem zemlje, kao i misijama u svijetu u kojima sudjeluju naši vojnici, jučer su otvorene knjige žalosti.

Josip Briški bi uz vojne počasti trebao biti pokopan u subotu.

  • +10
Tijelo poginulog vojnika Josipa Briškog zrakoplovom stiglo u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: N.N.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO-voj misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, a preminuo je u srijedu od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak se u Ministarstvu obrane upisala u knjigu žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog, stradalog u NATO-voj misiji u Afganistanu, a obitelji stradalog izrazila je sućut u ime cijelog naroda.

'Poštovani i dragi Josipe, tvoja tragična smrt nenadoknadiv je gubitak za tvoju obitelj, našu hrvatsku vojsku i cijelu domovinu. Odabirom vojničkoga poziva iskazao si ljubav prema svojoj domovini, našoj hrvatskoj vojsci, koju si časno služio', napisala je predsjednica Grabar Kitarović u knjigu žalosti.

Vozilo s tijelom Josipa Briškog prevezeno je pogrebnim vozilom iz Zračne luke Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Obitelji Briški izrazila je sućut u ime cijelog naroda. Istaknula je da se čula s obitelji te izrazila uvjerenost da će se Ministarstvo obrane brinuti o supruzi i mladom sinu poginulog vojnika. Čula se i s druge dvije obitelji ranjenih vojnika te izrazila nadu da će se oni za nekoliko dana vratiti u Hrvatsku te će nastaviti liječenje.

'Ovo je prva hrvatska žrtva u mirovnim operacijama. Svi smo iznimno potreseni i vjerujem da cijela Hrvatska dijeli bol obitelji', zaključila je Grabar Kitarović. U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov.

  • +6
Izvanredna konferencija za novinare u Ministarstvu obrane Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

U knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH, viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Dvojica teže ozlijeđenih pripadnika HV-a su izvan životne opasnosti i za sedam do 10 dana mogli bi doći u Hrvatsku.

  • +25
Ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta u misiju u Afganistan Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL