cijepljenje uvjet

Još tjedan dana za predaju zahtjeva za državne potpore za očuvanje radnih mjesta

17.08.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Još sedam dana ostalo je poslodavcima da pribave covid-potvrde žele li i dalje od države primati potpore za očuvanje radnih mjesta u punom iznosu, piše u utorak Večernji list

Sedmero od desetero zaposlenih u određenoj tvrtki, odnosno dokaz da se toliko ljudi cijepilo protiv COVID-a 19, preboljelo ga ili je na testiranju negativno uvjet je poslodavcu za potporu do 4000 kuna po osobi, a iznos je to koji će se smanjivati što je manje pribavljenih COVID potvrda.

Zahtjeve za državne potpore poslodavci predaju Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), ali oni u same COVID potvrde pojedinaca nemaju uvide, već će podatke o njima dobivati od “nadležnih tijela”. To znači da poslodavac nije taj koji će, uz zahtjev za potpore, dostavljati i podatak o broju svojih radnika s COVID potvrdama.

"HZZ nema informaciju o tome koji radnik ima COVID potvrdu. Podatak o posjedovanju EU digitalne COVID potvrde ili stečenim uvjetima za posjedovanje EU digitalne COVID potvrde nije u nadležnosti HZZ-a. Uvjete za stjecanje COVID potvrde utvrđuje HZZO", poručili su iz HZZ-a, na čijim se internetskim stranicama mogu pronaći i sektori zanimanja koji su potporama i pokriveni, a pravo na njih u lipnju steklo je 110.000 ljudi.

One za srpanj stići će nakon što se svi zahtjevi predaju, zaključno do 25. kolovoza, a HZZ-u stignu podaci o cijepljenima, onima koji su preboljeli i negativnima. Ovi posljednji još uvijek su u svojevrsnoj sivoj zoni jer i dalje nije posve jasno na koji će se način i koliko često oni morati testirati.

COVID potvrde za necijepljene traju tri dana, a iz Ministarstva rada najavili su kako država njihove testove neće financirati. Hoće li radnici sami morati izdvojiti 150 kuna po antigenskom testu ili će to poslodavci učiniti u njihovo ime, ne zna se. Jasno je jedino da bi se po radniku, bude li se zaista morao testirati svaka tri dana, u mjesec dana trebalo izdvojiti 1500 kuna.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Potpore se za prethodni mjesec isplaćuju najkasnije do kraja tekućeg, a HZZ se obvezao da će zaprimiti i obraditi zahtjev korisnika u roku od deset dana od zaprimanja cjelokupne dokumentacije, obavijestit će korisnika o odobrenom zahtjevu i potpisati ugovor o dodjeli sredstava, kao i osigurati redovitu isplatu sredstava. Prije same isplate provjeravat će statuse radnika za koje se isplaćuje potpora, kao i solventnost poslodavca, a i njegov pad prihoda ili primitaka na temelju PDV obrasca ili drugih zakonskih dokumenata. Obavljat će i redovitu kontrolu broja radnika u razdoblju ugovorne obveze jer poslodavac mora zadržati sve radnike koji su kod njega bili u radnom odnosu prvog dana mjeseca za koji poslodavac prima potporu, piše Večernji list.