izvlačenje novca

Još nije potvrđena druga optužnica protiv Mamića; odbijeni prijedlozi obrane

05.02.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u ponedjeljak je, u slučaju druge optužnice Uskoka protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenih koje se tereti da su izvlačenjem novca klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, kao neosnovane odbilo prijedloge obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza, a o osnovanosti optužnice odlučivat će naknadno

Uz Zdravka Mamića, Uskok je ovom optužnicom obuhvatio i njegova sina Maria te brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikky Artura Vuksana.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je nakon sjednice kako je Optužno vijeće odbilo iz spisa izdvojiti zapisnike o ispitivanju svih svjedoka u istrazi USKOK-a na kojima nije nazočio predstavnik obrane, smatrajući da ti dokazi, prema sadašnjem Zakonu o kaznenom postupku, nisu nezakoniti.

Odbijen je i prijedlog obrane za izdvajanje nalaza i mišljenja sudskog vještaka za financije i knjigovodstvo Ksenije Špoljarić, koji bi po stavu obrane mogli biti pristrani s obzirom da je ona vještačila i u kaznenom predmetu iz prve optužnice protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, koji se već vodi pred ovim sudom, rekao je Rožac.

  • +4
Optužno vijeće osječkog Županijskog sud, rasprava o drugoj optužnici protiv braće Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Rok za žalbu Vrhovnom sudu na ovu odluku je tri dana, a po pravomoćnosti rješenja nova sjednica Optužnog vijeće sazvat će se pismenim putem, dodao je.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je kako je Optužno vijeće odlučivalo samo o prijedlozima obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza, dok je 'sve ostalo ostavljeno za kasniju odluku'. 'Netko tko je s time nezadovoljan će se u tom pogledu žaliti, možda čak i ja', dodao je Miljević.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje, te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, te ispostavljanejm računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, stoji u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.