miješani otpad

Još ne znate kako do besplatnih ZG vrećica? Pogledajte gdje ih podići i tko sve ima pravo na njih

14.10.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Dva tjedna prošla su od uvođenja novog sustava odvoza i naplate otpada u Zagrebu, a mnogi koji ostvaruju pravo na to još ne znaju da mogu dobiti besplatne vrećice iako su uz račune za rujan u kuverti dobili i promotivni letak sa svim potrebnim informacijama

A pravo na besplatne vrećice, prema podacima sa stranice zgvrećice, na kojoj se mogu pronaći i sve ostale potrebne informacije, imaju građani koji tijekom mjeseca najmanje jedanput koriste usluge reciklažnog dvorišta. Tijekom listopada svi koji predaju otpad iz kućanstva u reciklažno dvorište preuzimaju odmah jedan paket od deset besplatnih vrećica za miješani komunalni otpad od 10 litara.

Nakon listopada pravila se mijenjanju pa se vrećice mogu dobiti nakon pet mjeseci, ali pod uvjetom da je korisnik svaki mjesec najmanje jednom mjesečno koristio usluge reciklažnog dvorišta, odnosno mobilnog reciklažnog dvorišta, pri čemu ostvaruje pravo na dva paketa s deset komada vrećica pojedinačnog volumena 10 litara. Prilikom predaje otpada u reciklažnom dvorištu potrebno je predočiti uplatnicu Čistoće i osobnu iskaznicu.

  • +10
Konferencija za medije o otpadu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Kompostiranjem do ZG vrećica

Kućanstva koja kompostiraju mogu dostaviti Izjavu o kompostiranju, kojom se ujedno daje suglasnost podružnici Čistoća za izvršenje terenske provjere s ciljem utvrđivanja kompostira li kućanstvo zaista otpad. Izjavu mogu dati samo korisnici usluga iz kategorije kućanstva koji žive u obiteljskim kućama. Izjava o kompostiranju vrijedi deset mjeseci, nakon čega se mora ponovno dostaviti. Njenom dostavom korisnik ostvaruje pravo na četiri paketa s deset komada vrećica pojedinačnog volumena 10 litara. Izjava se može poslati na e-mail zgvrecice@zgh.hr ili predati osobno u poslovnicama Holding centra (Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i pokretni ured), gdje se na licu mjesta može i ispuniti.

Vrećice za sve koje koriste pelene

Pravo na besplatne vrećice imaju i kućanstva u kojima stanuje dijete do tri godine ili odrasla osoba koja koristi pelene. Prema propisanim uvjetima, potrebno je dostaviti rodni list i potvrdu o prebivalištu djeteta. Time se ostvaruje pravo na količine za deset mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l). Ako u kućanstvu stanuje odrasla osoba koja koristi pelene, treba dostaviti potvrdu liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrdu o prebivalištu osobe ili preslik osobne iskaznice. Tako se ostvaruje pravo na količinu za deset mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 20 l).

Ovdje dodajmo da je Zagrebački holding prekjučer objavio da počinje podjela besplatnih vrećica za plastiku, metal i biootpad u Zagrebu. Kako možete do njih, doznajte klikom na link.