ZRAČNA LUKA KAO PROVOKACIJA

Jordan poludio zbog novog izraelskog aerodroma na krhkoj tromeđi, evo i zašto

23.01.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Iako se odnosi Izraela i Jordana mogu opisati kao krhki mir, ovotjedno otvaranje prvog civilnog aerodroma nakon stjecanja nezavisnosti 1948. moglo bi dodatno narušiti odnose dviju zemalja koji se temelje na mirovnom sporazumu potpisanom prije dvadesetak godina, a koji mnogi Jordanci ne odobravaju

Kako javlja bliskoistočni tisak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu svečano je u ponedjeljak otvorio civilnu zračnu luku Ramon nedaleko od grada Eilata na tromeđi Izraela, Jordana i Egipta.

Izgradnja aerodroma predviđenog za primanje dva milijuna putnika godišnje stajala je oko pola milijarde dolara, a smješten je uz glavnu autocestu koja vodi sjeverno od odmarališta na Crvenom moru i susjedne jordanske luke Aqabe.

Aerodrom je dobio ime po Ilanu Ramonu, prvom izraelskom astronautu koji je poginuo 2003. u nesreći space shuttlea Columbia, te njegovu sinu Asafu, vojnom pilotu koji je poginuo šest godina kasnije tijekom trenažnog leta u avionu F-16.

Alternativa u slučaju zračnih napada

Nova zračna luka trebala bi služiti kao alternativa za slijetanje i prihvat putničkih aviona s glavnog izraelskog aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu u slučaju zračnih napada.

Izraelski ministar prometa i obavještajnih službi Yisrael Katz kazao je prilikom otvaranja aerodroma kako će nova zračna luka pomoći gradu Eilatu koji bilježi sve veći broj turista. Prvi domaći letovi očekuju se već idućeg mjeseca, a sredinom tekuće godine aerodrom će biti otvoren i za međunarodni promet.

Izgradnja novog aerodroma izazvala je uzbunu u Ammanu jer je on smješten svega četiri kilometara od jordanske granice pa su Izraelci bili primorani izgraditi 'pametnu ogradu' visoku čak 26 metara, a kako bi se zaštitili dolazeći i odlazeći zrakoplovi od niza prekograničnih prijetnji.

Narušavanje zračnog prostora

Službeni Amman, naime, strahuje kako bi novi aerodrom mogao narušiti zračni prostor Jordana.

'Jordan odbacuje otvaranje aerodroma na trenutnoj lokaciji', izjavio je direktor jordanske regulatorne komisije civilnog zrakoplovstva Haitham Misto, dodajući da zračna luka narušava međunarodne standarde koji se odnose na 'poštovanje suvereniteta zračnog prostora i teritorija drugih zemalja'.

Zračna luka Ramon u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Hašemitska kraljevina Jordan uputila je čitav niz prigovora Izraelu i prije nego što je 2013. donesena odluka o izgradnji aerodroma. Službeni Amman je pokušao zaustaviti izgradnju zračne luke navodeći da će novi aerodrom narušiti ionako krhki mir u regiji, osobito stoga što je nedaleko od Ramona smješten jordanski aerodrom nazvan po kralju Husseinu, a ne treba smetnuti s uma i neposrednu blizinu Egipta i Saudijske Arabije.

Zabrinut za sigurnost, Jordan se za pomoć obratio i Međunarodnoj agenciji za zračni prijevoz (IATA), no Izrael je poručio kako ne kani dopustiti međunarodnu medijaciju.

Prijepori unatoč mirovnom sporazumu

Iako su Izrael i Jordan prije 25 godina potpisali mirovni sporazum, odnosi dviju zemalja nikako nisu prijateljski. Jordanski kralj Abdullah jednom je prilikom opisao svoj odnos s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kao 'hladan i neugodan'.

Dugogodišnji pregovori između Izraelaca i Palestinaca izazivaju nezadovoljstvo u jordanskom kraljevstvu, u kojem živi više od dva milijuna palestinskih izbjeglica. Jordanu je važan ishod palestinsko-izraelskog sukoba, ne samo zbog brojnih palestinskih izbjeglica, već i zbog velikog značenja Jeruzalema u muslimanskom svijetu.

Izrael, naime, priznaje Jordanu posebnu ulogu u zaštiti islamskih svetišta te je pristao da to bude prioritet u pregovorima između Palestinaca i Židova. S druge pak strane, Jordan smatra da Izrael dopuštanjem desničarskim židovskim skupinama ulazak u krug džamije Al Aksa potkopava ulogu Ammana u zaštiti tog svetog mjesta za muslimane.