ODGOVOR NA UBOJSTVO PILOTA

Jordan obećao 'strašnu' odmazdu: Pogubljeno dvoje islamista

04.02.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Aman, koji je obećao 'strašan' odgovor nakon što je IS ubio jordanskog pilota, zapalivši ga živog, pogubio je u srijedu u zoru dvoje džihadista osuđenih na smrt, među kojima Iračanku koju je tražio IS

Sadžida al-Rišavi, osuđena na smrt zbog sudjelovanja u smrtonosnim napadima u Amanu 2005., te Iračanin Zijad Karbuli, dužnosnik Al-Kaide, obješeni su u 4 sata po lokalnom vremenu u zatvoru Svaka, kazao je glasnogovornik vlade Muhamed Momani.

Nakon što su džihadisti još jednom pomaknuli granicu užasa emitirajući video-snimku u kojoj se 26-godišnjeg pilota spaljuje živog u kavezu, dužnosnik jordanskih snaga sigurnosti kazao je u utorak da će džihadistički zatvorenici biti obješeni u zoru.


'Skupina džihadista osuđenih na smrt bit će pogubljena, počevši sa Sadžidom al-Rišavi', kazao je taj neimenovani dužnosnik. IS je posljednjih dana govorio da će ostaviti na životu pilota Maza al-Kasasbeha ako Aman pusti Iračanku, ali jordanske vlasti zahtijevale su prvo dokaze da je njihov pilot živ. Al-Kasasbeh zarobljen je u prosincu nakon što mu je u jednom napadu koalicije na čelu sa SAD zrakoplov srušen na području u Siriji pod kontrolom IS-a.

Sadžida al-Rišavi (44) je iračka džihadistica samoubojica, osuđena na smrt u Jordanu zbog sudjelovanja u najkrvavijem islamističkom napada u povijesti Jordana, u kojem je 2005. u Amanu poginulo 60 ljudi. Al-Rišavi je 2006. osuđena na smrt, a otad se nalazila u jordanskom zatvoru.

Nekoliko sati nakon što je osudio 'barbarstvo' džihadista, američki predsjednik Barack Obama, čija zemlja predvodi međunarodnu koaliciju u ratu protiv IS-a u Siriji i Iraku, primio je jordanskog kralja Abdulaha II u Bijeloj kući.

'Predsjednik i kralj Abdulah rekli su da će gnusno ubojstvo tog hrabrog Jordanca samo će dodatno ojačati odlučnost međunarodne zajednice da uništi IS', izjavio je jedan američki dužnosnik po završetku tog susreta.