događaj bez presedana

Jonjić o početku cijepljenja: Sad možemo voditi rat protiv virusa

28.12.2020 u 09:31

Bionic
Reading

Stipan Jonjić, prof. dr. sc., imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka, gostovao je u Novom danu televizije N1 gdje je govorio o cijepljenju protiv koronavirusa

"Ovo je događaj bez presedana, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, zato je takva pažnja javnosti. Cjepivo koje se trenutno koristi u Europi prošla su klinička ispitivanja vrlo detaljno i ova cjepiva imaju dva važna atributa. Prvo, sigurnosno što znači da nema dokaza o značajnijim nuspojavama koje bi mogle dovesti do nečeg neočekivanog. Naravno, kod bilo kakve implikacije ne možete ništa sto posto isključiti. Drugo, što smo mogli naučiti iz rezultata kliničkih ispitivanja zbog čega je cjepivo odobreno je da cjepivo štiti veliku većinu ljudi od covida-19. To je najvažnije, a sve drugo ćemo naučiti kroz nekoliko mjeseci i godina", kazao je Jonjić za N1.

Govoreći o proizvodnji cjepiva, Jonjić je naveo da su se cijelo vrijeme pripremale visokoprotočne tehnologije koje omogućavaju proizvodnju cjepiva u velikim količinama.

"Što se tiče tehnologije kod RNK-a cjepiva, ona je moderna, vrlo jednostavna. Nije nemoguće zamisliti da će uskoro proizvoditi varijanta cjepiva koja sadrži i nešto malo promijenjeni gen, odnosno protein. Sada smo u dobroj poziciji, možemo voditi rat protiv virusa jer imamo tehnologije koje su aplikativne za masovnu proizvodnju", istaknuo je Jonjić i dodao:

"Moramo se na neki način nositi u budućnosti s drugim zoonozama koje će nam možda predstavljati iznenađenja. U nekom obliku, sve što se događa ove godine treba gledati kao na nešto što će nam možda pomoći da budemo pripravniji sljedećih godina, kad se može dogoditi u svako doba neka nova pandemija."