DEMOKRATSKA ZAJEDNICA MAĐARA

'Jobbik nije neonacistička stranka'

09.06.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj reagirala je na jučerašnji tekst tportala 'SKANDAL U OSIJEKU – Primili mađarske neonaciste u Prosvjetno-kulturnom centru' primjedbama kako su neistinite i neosnovane tvrdnje da je mađarski Jobbik neonacistička stranka

Reagiranje DZMH-a na tekst našeg novinara prenosimo u cijelosti:

'Jedan od temeljnih ciljeva DZMH je ostvarivanje što boljih odnosa s aktualnim vladama i parlamentarnim strankama Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

U subotu, 28. svibnja 2011. godine, vodstvo DZMH je primilo delegaciju mađarske i europske parlamentarne stranke Jobbik na njihov zahtjev, u vlastitim prostorijama, a ne u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Hrvatskoj, kako to tendenciozno navodi novinar u članku objavljenom na vašem portalu.

Nakon razgovora s delegacijom Jobbika - koja se u svom osnovnom programu zalaže i za prava nacionalnih manjina u Mađarskoj, između ostalog i za dosad nerealiziranu parlamentarnu zastupljenost manjina u mađarskom parlamentu - po našem uvriježenom običaju, gostima smo pokazali svoj ponos - Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Hrvatskoj, koji je za nas izgradila naša domovina Republika Hrvatska.

Stoga ne razumijemo, iako nagađamo, što je nagnalo cijenjeni tportal da pred manjinske izbore 'nagrdi' ugled naše udruge te da u negativnom kontekstu govori o parlamentarnoj stranci susjedne, osvjedočeno prijateljske države, koja daje bezrezervnu podršku ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Ne poričemo pravo novinara da kvalificira jednu političku stranku, ali se mi od te kvalifikacije izričito ograđujemo, jer je smatramo neosnovanom i neistinitom', poručuje DZMH.