49 MRTVIH NA NOVOM ZELANDU

Napadač na putu do džamija slušao četničke pjesme; na oružju ispisao imena srpskih i crnogorskih junaka

15.03.2019 u 09:05

Bionic
Reading

Brenton Tarant, 28-godišnji Australac, jedan od napadača u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu u kojima je ubijeno 49 osoba, u automobilu je prije napada slušao pjesmu posvećenu srpskom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

'Porijeklo jezika kojim govorim je europsko, moja kultura je europska, moja politička uvjerenja su europska, moja filozofska uvjerenja su europska, moj identitet je europski i, najvažnije, moja krv je europska. Što je Australac nego pijani Europljanin? Šalim se, ali Australija je europska kolonija', naveo je Tarant.

On je dodao i da sebe opisuje kao etnonacionalista i ekofašista, komunista, anarhista i libertarijanca. 'Na oružju i okvirima za municiju je ispisao imena i nekoliko srpskih vojnih figura, uključujući Miloša Obilića, Baju Pivljanina, Novaka Vujoševića i Marka Miljanova. Uoči napada je slušao muziku na srpskom jeziku', javlja B92.

Srpski mediji su naveli da se radi o pjesmi 'Od Bihaća do Petrovca sela'.

S obzirom da je jedan od napadača imao upaljenu kameru, internetom se počela širiti snimka napada. Novozelandska policija apelira da se snimka ne dijeli jer je iznimno uznemirujuća te su napomenuli kako rade sve da ju uklone.

Četrdeset i devet osoba ubijeno je, a prema najnovijim informacijama, više od 48 teško je ranjeno u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, prenose agencije.

'Jasno je da je ovdje riječ o terorističkim napadima', rekla je Ardern. Ona je dodala da je u Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti.

  • +4
Christchurch - teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Četiri osobe su uhićene nakon pucnjave u dvije džamije. Ardern je kazala da su oni ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba.