reakcije stižu

Islamski svijet osudio napad na Novom Zelandu: Treba zaustaviti islamofobični fašistički terorizam

15.03.2019 u 09:36

Bionic
Reading

Politički i islamski vođe diljem Azije osudili su s gađenjem smrtonosnu pucnjavu u dvjema novozelandskim džamijama u petak, uslijed informacija da su u krvoproliću stradali i njihovi građani

Masakr koji je počinjen tijekom molitve u petak najgora je masovna pucnjava u povijesti Novog Zelanda.

'Indonezija snažno osuđuje ovaj čin ubijanja, pogotovo na mjestu gdje se održava molitva petkom', rekao je ministar vanjskih poslova Indonezije, Retno Marsudi. Ranije je objavljeno da je u džamiji bilo šest Indonežana kada se dogodio napad, troje ih je pobjeglo, a za troje se još ne zna gdje su. Indonezijski veleposlanik na Novom Zelandu Tantowi Yahya rekao je za Reuters kako u Christchurchu ima ukupno 331 Indonežanin, od čega je 134 studenta.

Čelnik vladajuće koalicije u muslimanskoj Maleziji Anwar Ibrahim osudio je napad kao 'crnu tragediju koja prijeti čovječanstvu i svjetskom miru'. 'Duboko sam pogođen ovim neciviliziranim činom, koji ide protiv čovječnosti i vrijednosti ljudskih života', objavio je Ibrahim u priopćenju. 'Šaljemo našu najdublju sućut obiteljima žrtava i novozelandskom narodu', stoji u priopćenju.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osudio je napad koji je nazvao 'rasističkim i fašističkim' napadom. 'Napad pokazuje do kuda smo došli, mržnjom prema islamu i neprijateljstvom prema muslimanima', napisao je Ibrahim Kalin na Twitteru.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

'Vidjeli smo mnogo islamofobičnih napada protiv muslimana i islama koji su se pretvorili u perverziju i smrtonosnu ideologiju. Svijet mora podići svoj glas protiv toga, i zaustaviti islamofobični fašistički terorizam', dodao je Kalin.

Čelnik stranke indijskih muslimana, nevladine organizacije koju vode znanstvenici, Kamal Faruqui, snažno je osudio napad. 'Antimuslimanski virus širi se cijelim svijetom', rekao je za Reuters. 'Ljudi svih religija trebali bi se zabrinuti', dodao je Faruqui.

Afganistanski ambasador na Novom Zelandu i Fidžiju, Wahidullah Waissi, napisao je Twitteru da su tri Afganistanca ozlijeđena. 'Moje misli su s obiteljima Afganistanaca koji su bili ustrijeljeni u ovom gnjusnom činu'.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, Mohammad Faisal osudio je napade na društvenim mrežama, upotrijebivši 'hashtag' #pakistanagainstterror (Pakistan protiv terora).

Brenton Tarant Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili svoje zgražanje vidjevši snimku koja kruži internetom, a koja prikazuje navodnog napadača kako ubija ljude u džamiji sa automatskom puškom. 'Osjećam se vrlo loše, ta osoba je maloumni divljak', napisao je korisnik Farhan Adhitama na Twitteru.