TVRD ORAH

Jeste li zaboravili na slučaj Lozančić? Evo što je novo

28.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Još nema nikakvih naznaka za to kada bi se konačno moglo razriješiti pitanje kadrovske promjene na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije. Premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije mjesec dana, nakon nekoliko tjedana trzavica, postigli su suglasje o novom ravnatelju, no sada je nekoć glavna tema u državi pala u drugi plan

Iako je do suglasja Banskih dvora i Pantovčaka oko imenovanja Daniela Markića došlo, prije toga treba razriješiti i starog ravnatelja Dragana Lozančića. Mišljenje o imenovanju treba dati i nadležni saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji predsjednik SDP-ov Ranko Ostojić zasad ne namjerava sazvati sjednicu na tu temu.

Po pitanju razrješenja Lozančića i imenovanja Markića, kaže za tportal Ranko Ostojić, još se nije dogodilo ništa. Naime, predsjednica i premijer zatražili su mišljenje od saborskog Odbora za unutarnju politiku, no Ostojić im je prije nekog vremena poslao dopis u kojem traži objašnjenje što će biti s Lozančićem te zašto ga se razrješuje.

'Od njih još ništa nije stiglo, a ni Lozančić, koliko znam, još nije podnio ostavku', kaže nam Ostojić.

Sjednicu misli sazvati tek kada dobije odgovor od premijera i predsjednice. 'Ja ću odmah staviti točku na dnevni red kad dobijem potvrdu da je potpisano razrješenje sukladno članku 66 stavku 4 Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu koji regulira prijevremeno razrješenje ili kad Lozančić podnese ostavku', kazao nam je Ostojić.

Naime, taj članak zakona regulira u kojem slučaju ravnatelj SOA-e može biti prijevremeno razriješen. Ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija, stoji u zakonu, mogu prije isteka mandata biti razriješeni: ako to sami zatraže; ako trajno izgube sposobnost obavljati svoju dužnost; ako ne provode odluke Predsjednika Republike i Vlade kojima se usmjerava rad sigurnosno-obavještajnih agencija ili ne provode njihove
mjere u svezi s nadzorom rada; zbog povrede Ustava, zakona ili drugih propisa; zlouporabe položaja ili prekoračenja ovlasti; zbog povrede tajnosti klasificiranih podataka te osude za kazneno djelo koje ih čine nedostojnima obavljanja dužnosti.

Podsjetimo, razrješenje je pokrenula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obrazloživši kako je izgubila povjerenje u Lozančića. No supotpis premijera Oreškovića nije stigao tako brzo, koji se, kako je tada objašnjavao, htio informirati i ne naglo donijeti svoju odluku. Da predsjednica mora objasniti zašto se smjenjuje Lozančić, smatrali su na početku i u Mostu, dapače govorili su kako bi o tome trebao raspravljati i Odbor za unutarnju politiku, no kada je na tom saborskom radnom tijelu potegnuta ta tema, Most je glasao protiv rasprave i zaključio da odluku treba donijeti premijer.

O smjeni na čelu SOA-e sada se gotovo više i ne govori, Ostojić čeka odgovor predsjednice i premijera, kako nam kaže predsjednik saborskog odbora, hoće li ta tema konačno doći na dnevni red, ne pitaju ni drugi članovi odbora, pa ni oni iz HDZ-a i Mosta.

S tim što točno Ostojić čeka nije upoznat potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku Miroslav Tuđman, koji za tportal kaže da je čuo da je došao zahtjev za mišljenjem od predsjednice i premijera, no da ga nije vidio.  Upitali smo ga treba li sazvati sjednicu odbora i riješiti kadrovsko pitanje na čelu SOA-e.

'Što se mene tiče, jasna stvar da se to treba razriješiti, ali ono što stalno ponavljam, za mene nije pitanje i cijeli problem se ne iscrpljuje u kadrovskoj politici nego u konceptu domovinske sigurnosti i koliko je to po tom pitanju postignut dogovor premijera i predsjednice i o tome će onda ovisiti i kadrovsko rješenje', kazao je Tuđman za tportal.