fiskalizacija

Jeste li primijetili da parkirni automati u Zagrebu ne rade? Tako će biti još neko vrijeme, a znamo i zašto

29.11.2021 u 20:53

Bionic
Reading

Još malo i bit će godina dana otkako od 427 parkirališnih aparata u Zagrebu njih 70 posto nije u funkciji, a s obzirom na zadnju odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), ni neće proraditi tako skoro

Naime DKOM je prošlog tjedna objavio da je drugi put u svega pola godine poništio odluku o odabiru tvrtke za nadogradnju parkirnih automata. Automati su, podsjetimo, morali biti nadograđeni jer je prvim danom ove godine na snagu stupio novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, prema kojemu takvi uređaji moraju biti opremljeni programom koji će ih spojiti s Poreznom upravom.

Iako se parkiranje u svim zonama može platiti SMS porukom, preko aplikacije ili kupnjom parkirne karte na kiosku, to predstavlja problem posebno dijelu starijih korisnika usluga koji su naučili plaćati gotovinom na samim aparatima.

Grad je nabavu za nadogradnju raspisao još u prosincu 2020. godine i dobio pet ponuda, da bi polovicom veljače 2021. kao najpovoljnija, nešto manje od milijun kuna s PDV-om, bila odabrana ona tvrtke Poslovni sistemi Tilia (PST).

Na tu odluku žalio se drugi najpovoljniji ponuđač, tvrtka Intis, čija je ponuda bila 1,06 milijuna kuna s PDV-om. DKOM usvaja žalbu i u ožujku predmet vraća Gradu na ponovno postupanje.

Vrijeme je to pred izbore, nakon kojih dolazi i do promjene vlasti, preslagivanja unutar Gradske uprave, pa godišnjih odmora i tek u drugoj polovici rujna odabire se nova tvrtka koja će nadograditi parkirne aparate. Grad bira Intis, čija je ponuda bila druga najpovoljnija, a onu PST-a ocjenjuje nepravilnom u dijelu dokazivanja tehničke i stručne sposobnosti sukladno dokumentaciji o nabavi.

Parkirni automati Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Međutim oni se odlučuju žaliti i njihovu žalbu DKOM usvaja prošlog tjedna, između ostalog zato što je Grad 'pogrešno primijenio materijalno pravo, odnosno donio pogrešnu odluku kada je odbio PST-ovu ponudu iz razloga i s obrazloženjem navedenim u zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda'.

Grad prema odluci DKOM-a mora nadoknaditi PST-u 26 tisuća kuna žalbenih troškova, trošak njihova odvjetnika te vratiti predmet na ponovno postupanje. Protiv rješenja DKOM-a ne može se žaliti, ali može pokrenuti upravni spor na Visokom upravnom sudu.

A dok se to ne razriješi, aparati neće biti u funkciji.