naplata oko bolnica

Tragom najave koja je uzburkala duhove provjerili smo kako je poslovao Zagrebparking. Ovo su zadnje dostupne brojke

11.08.2021 u 19:44

Bionic
Reading

Zagrebparking jedna je od podružnica Zagrebačkog holdinga koja godinama posluje u plusu. I posljednju godinu unatoč potresu i situaciji s koronavirusom plus na njihovu računu nije bio upitan. No situacija u Zagrebparkingu, prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, nije dobra. Zbog toga je na njihovo traženje odlučio ukinuti odluku svog prethodnika Milana Bandića o besplatnom parkiranju oko zdrastvenih ustanova

Bandić je, podsjetimo, odluku donio krajem listopada 2020. godine pravdajući je Covid situacijom, a nekako se zgodno poklopilo da je i donesena pola godine prije izbora. Tomašević istu sada ukida na traženje Zagrebparkinga kojeg od kraja 2013. godine vodi Ana Preost.

'Prihvatit ću taj prijedlog s obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna i da nema takvog pritiska na zdravstvene ustanove. Efekti te mjere su upitni. I s treće strane imam na umu i financijsku situaciju u Holdingu, posebno u Zagrebparkingu, koja nije dobra', kazao je jučer Tomašević, a naplata kreće od ponedjeljka 16. kolovoza. Riječ je oko 3500 parkirnih mjesta.

Prije nekoliko godina Zagrebački holding (ZGH ukinuo je praksu da u polugodišnjim i godišnjim izvještajima objavljuje pojedinačne podatke o stanju i poslovanju podružnica pa tako nije iznimka ni izvještaj za 2020. godinu.

No, kako je bivša predsjednica Uprave ZGH o Ana Stojić Deban nakon smjene vlasti u Gradu odlučila otići s funkcije tako je ostavila Izvješće o radu ZGH 2015- 2021. odnosno za period u kojem je bila na čelu gradskog komunalnog diva.

Iz njega se pak da iščitati da je Zagrebparking 2020. godinu unatoč potresu, zbog kojeg je skoro dva mjeseca bila ukinuta naplata parkiranja na nešto više od 11 tisuća parkirnih mjesta, kao i ukidanju naplate parkiranja oko zdravstvenih ustanova u studenom i prosincu, završio u plusu 23,2 milijuna kuna. Prihodi su u toj godini bili 133,35 milijuna, a rashodi 110 milijuna kuna. Za usporedbu 2019. plus je bio 52 milijuna kuna.

Kakav je efekt Bandićeva mjera imala na poslovanje Zagrebparkinga za prvih šest mjeseci 2021. godine trebalo bi biti poznato kada ZGH sastavi polugodišnje izvješće. No sudeći po onom što je Tomašević rekao stanje nije dobro.

Kako je kazao zbog Bandićeve odluke manjak u kasi bio je 14 milijuna kuna, a oko 5,5 milijuna kuna otpada na Sveti Duh. Samo mjesečno održavanje iste, prema njegovim riječima, je sto tisuća kuna.

Zagrebparking upravlja s nešto više od 37.000 parkirnih mjesta i deset javnih garaža.

Garaža na minus četiri etaže sa 477 parkirnih mjesta u sklopu bolnice na Svetom Duhu otvorena je u siječnju ove godine i od tada je parkiranje u njoj besplatno.