RAZBIJANJE STEREOTIPA

Jeste li čuli za mipsterice? Morate ih upoznati

17.01.2014 u 08:23

Bionic
Reading

Skupina mladih žena pokušava dokazati da je moguće biti hipster i moderan iako nosiš maramu. Mogu li one razbiti stereotip hidžaba kao simbola ugnjetavanja? Upoznajte mipsterice, hipster-muslimanke. Priču o njima donosi The Daily Beast

Yasmin Chebbi opisuje svoj stil kao avangardan. Ona nosi jarke boje, haljine s vojničkim čizmama i sportski nakit ručne izrade. Njezina majka, inače velika obožavateljica modnog časopisa Vogue, njezina je najveća inspiracija. Yasmin svoje odjevne kombinacije slaže od dijelova odjeće koji si konvencionalno ne odgovaraju. A cjelokupan styling upotpunjuje hidžabom.

No Chebbi nije jedina koja spaja religijska obilježja s modom i zabavom. Mnogo je mladih žena u SAD-u koje dijele iste afinitete. Postale su svojevrstan kulturni fenomen. One se zovu mipsterice (Mipsterz) – skupina mladih žena koje žele razbiti stereotip hidžaba kao simbola arhaizma i ugnjetavanja, piše The Daily Beast.


'Mipster je netko tko prati najnoviju glazbu, modu, umjetnost, tko kritički razmišlja, tko je kreativan i maštovit', stoji na službenoj Facebook stranici grupe Mipsterz – hipsterica muslimanki.

'Mipster ima društveni um i čežnju za pravednijim poretkom, inkluzivnijom zajednicom koja nije ograničena uobičajenim kategorijama i ne želi slijepo hodati svijetom koji je opsjednutom klasama kao da ga nije briga za posljedice', pojašnjavaju mipsterice dalje.

'Nerijetko su žene koje nose hidžab smještene u kategoriju očekivanja', kaže Chebbi.

'Stereotipi poput krotke, pokorne, nazadne i slabe bili su usmjereni prema meni previše puta. Odrastajući s hidžabom i živeći u Americi, nikada se nisam osjećala kao da pripadam određenoj skupini. Mislila sam da je drugima sporno to što sam posvećena svojoj vjeri, ali ujedno imam i druge interese poput glazbe, umjetnosti i mode', priča Chebbi za The Daily Beast.


Ono što djevojke pokušavaju dokazati jest to da se muslimanke ne skrivaju iza svojih velova. Mipsterice žele pokazati da se hidžab može tretirati kao i bilo koji drugi komad odjeće. Možda postanu modne pionirke i izvan SAD-a.

'Muslimanke nisu ugnjetavane', kaže Naili, jedna od mipsterica.

'One su uspješne i obrazovane žene. One su slobodne žene. Ovaj je video dokaz da možemo biti muslimani, živjeti u SAD-u, odijevati se u skladu s našim uvjerenjima i biti u skladu sa samim sobom i našim Stvoriteljem', objasnila je Naili.

U videoprilogu pogledajte mipsterice.

Mipsterz