STRUČNI SKUP

Jesmo li sigurni od katastrofa?

14.10.2010 u 10:46

Bionic
Reading

Premda će stručnjaci u sklopu druge konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa danas i sutra izložiti svoje znanstvene radove, postavlja se pitanje ima li Vlada novca za te, uglavnom skupe, projekte?

Ministar MUP-a i izaslanik premijerke Jadranke Kosor, Tomislav Karamarko rekao je da će 'Vlada sigurno iznaći sredstva za projekte za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa'. Nadamo se da hoće, s obzirom na to da je, prema riječima Damira Truta ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, prirodnih katastrofa sve više i sve su razornije. Ministar Karamarko dodao je kako se svaka kuna uložena u smanjenje rizika od katastrofa četverostruko vraća.

A jesmo li doista spremni za kemijske i nuklearne katastrofe, te potrese, požare i poplave? Trut tvrdi da jesmo, no praksa je pokazala drukčije. I sam ravnatelj DUZS-a priznaje kako je za rujanskih poplava u zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji bilo 'manjih propusta'.

'Bilo je manjih propusta, no vodeni je val bio rekordan te je sustav zaštite od poplava popustio', rekao je u četvrtak Trut i dodao da se branilo više stotina kilometara nasipa. Tamo gdje nasipa uopće ima.

Karamarko je pak u svom izlaganju nekoliko puta spomenuo da u obrani od katastrofa veliku važnost imaju tijela lokalne samouprave, jer 'poznaju specifičnost terena'. A upravo se lokalne čelnika tijekom nedavnih poplava najviše prozivalo, uglavnom iz državnih institucija.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut potvrdio ja da više nema rizika od novog izlijevanja otrovnog mulja u Mađarskoj. No kaže da se situacija i dalje prati ako ipak dođe do pucanja brane, sve spremno. Zatvorit će se vodovod koji ide iz Dunava i kanali kojima voda iz te rijeke utječe u Park prirode Kopački rit.

Istaknuo je važnost međunarodne suradnje, što se pokazalo ključnim i prilikom poplava u Sloveniji i Hrvatskoj i u najnovijem mađarskom slučaju. Hrvatska je već potpisala devet bilateralnih sporazuma, a u četvrtak će potpisati i deseti, i to s Makedonijom.

Sudionici konferencije tijekom četvrtka i petka sudjelovat će na 45 stručnih predavanja stručnjaka: o nuklearnoj sigurnosti, traganju i spašavanju, protupotresnoj gradnji, klizanju tla, poplavama i slično.