IZMEĐU DVA ENTITETA

Jeremić poziva na unutarnji dogovor u BiH

22.10.2009 u 17:25

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako će vlada njegove zemlje podržati samo onaj dogovor o političkim i ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini o kojemu se postigne konsenzus među predstavnicima triju konstitutuvnih naroda i dva entiteta.

Na konferenciji za novinstvo koju je održao nakon odvojenih sastanaka s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, Jeremić je istaknuo kako Srbija nije pregovaračka strana u započetim razgovorima o ustavnim promjenama u BiH ali jest zainteresirana za rješenja koja će jamčiti mir i stabilnost na cijelom Balkanu.

"Ustroj BiH njezino je unutarnje pitanje a Srbija će podržati sve o čemu se unutar BiH postigne suglasnost", kazao je Jeremić komentirajući otvaranje procesa ustavnih reformi u BiH, o čemu se u utorak i srijedu bez posebnih rezultata pregovaralo u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva. Sve sudionike tog pregovaračkog procesa Jeremić je pozvao da nastave dijalog istaknuvši kako bez toga ne može biti nikakva rješenja.

Jeremić je potvrdio kako se o stanju u BiH razgovaralo i tijekom ovotjednog posjeta ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva Beogradu. Kazao je kako između Srbije i Rusije "nema razlika o političkim pitanjima" te kako obje zemlje žele vidjeti "stabilan Balkan integriran u Europsku uniju". Jeremić je izrazio zahvalnost BiH na "poštivanju teritorijalnog integriteta Srbije" izrazivši uvjerenost kako vlasti u Sarajevu neće promijeniti odnos prema pitanju priznavanja Kosova.

BiH je uz Srbiju jedina zemlja u susjedstvu koja još nije priznala Kosovo, a razlog tome je protivljenje predstavnika bosanskih Srba u tijelima vlasti BiH. Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz nedavni dogovor o granici između Kosova i Makedonije, Jeremić je optužio vlasti u Skoplju da su na taj način "uzurpirale" dvije i pol tisuće hektara zemljišta koje Srbija smatra svojim teritorijem.

"Vlada u Beogradu", kazao je Jeremić, "sada razmatra daljnje korake koje će poduzeti zbog flagrantnog kršenja teritorijalnog integriteta Srbije". Nakon posjeta Sarajevu Jeremić je otputovao u Banju Luku na sastanke sa srpskim članom predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjednikom vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom